Републиканците подариха на Обама втори мандат за Коледа

Според експертите, тази мярка ще облагодетелства около 160 млн. работници в Щатите и средното американско семейство ще си спести по 1000 долара.
След като в Сената – горната камара на Конгреса – миналата седмица републиканци и демократи се споразумяха помежду си и приеха удължаването на данъчните отстъпки, Бонър реши да не навлича на партията си допълнителни негативи преди избори.
Коментаторите на BBC определят този ход като „победа за президента Барак Обама“ и рядко срещана за републиканците в Камарата на представителите отстъпка. Републиканската партия получи там мнозинство на междинните избори през 2010 г. и сега се противопоставя на предложенията на демократите, търгувайки скъпо всяко свое уклончиво „да“.
Наистина, привържениците на Чаената партия има за какво да роптаят. Удължаването на данъчните отстъпки идва за сметка на допълнително нарастване на огромните бюджетни дефицити. Въведената по-рано от Обама данъчна отстъпка върху работната заплата трябваше да изтече на 31 декември тази година. Удължаването й може да коства на бюджета приходи от 120 млрд. долара.
Оставянето на тези пари в икономиката може да помогне на възстановяването – което обаче не е целта на опозицията, която извлича облаги от недоволството на хората заради лошото икономическо положение. Все пак републиканците решиха да не са толкова уязвими за нападките на демократите, че защитават само данъчните отстъпки за най-богатата прослойка.
Ако погледнем новината по-отблизо, поводът за празнуване на демократите не е чак толкова съществен. Сенатът прие удължаване на програмата за данъчни отстъпки – съчетана и с удължаване изплащането на помощи при безработица – само с два месеца. Тепърва демократите трябва да преговарят и да се борят тази мярка да трае през цялата 2012 г.
Дали това ще се случи до голяма степен зависи от склонността на Обама и компания да сътрудничат по въпроса за тръбопровода Кистоун от Канада.
Бонър пък няма съвсем да изгуби лице, като гласува привилегии за долната класа, а просто той и неговото мнозинство няма да гласуват и проектозаконът ще бъде приет с гласовете само на демократите.
Обама пък иска да извлече максимума от временната победа: „Това са добри новини за преди празниците“ – пише администрацията на президента в изявление. „Това е правилното нещо, което ще заздрави семействата ни, ще създаде нови работни места и ще доведе до икономически растеж“.
По-рано на пресконференция Обама прочете съобщения от гласоподаватели, които му благодарят за това „опрощение“, което щяло да им помогне да си платят сметките за отопление, да посетят възрастни роднини и да заведат семействата на празнична пица вечеря.
Рядко срещано разделение в редиците на Републиканската партия се е видяло от днешното решение – коментира BBC. Представители от Голямата стара партия са казали: Днес не се нуждаем от подхода „всичко или нищо“. От консервативния Wall Street Journal обаче коментират: това съгласие е фиаско! То може да доведе до преизбирането на Обама догодина.
И наистина – одобрението за президента според социолозите леко се повиши до почти 50% от 40% миналия месец.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *