Рестартирането на пазара на секюритизиран дълг – следващата дилема пред ЕЦБ

Европейската централна банка (ЕЦБ) тепърва ще взема твърдите решения относно начина, по който ще съживява пазара на секюритизирани активи въпреки обещанията от миналия месец за ускоряване на усилията по предоставянето на нов тласък за класовете активи, заклеймени като „токсични утайки“ по време на финансовата криза, пише Financial Times. Същевременно френският премиер Манюел Валс се изказа в подкрепа на евентуална програма за покупка на активи от страна на ЕЦБ.

Тази седмица централните банкери от еврозоната ще се съберат във Франкфурт, за да обсъдят икономическото развитие. Но въпреки сигналите, че възстановяването отслабва, много малко са тези, които очакват огромна промяна в курса на политиката скоро, след като в началото на юни ЕЦБ предприе нетрадиционни мерки.

Въпреки това най-вероятно Марио Драги ще трябва да отговаря на въпроси относно намеренията на банкерите за закупуване на пакети от бизнес заеми, раздробени и преопаковани като ценни книжа, обезпечени с активи (asset-backed securities, или ABS).

След заседанието на Изпълнителния съвет (ИС) през юни президентът на финансовата институция обеща, че банкерите ще „ускорят предварителната работа“ по евентуална програма за покупка на ценни книжа, обезпечени с кредитите на компаниите от валутния блок.

Каквато и програма да въведе ЕЦБ, тя най-вероятно ще бъде доста по-малка като мащаб от масовите покупки на правителствени облигации, за които политиците настояват, ако инфлацията остане опасно ниска.

Анализаторите вярват, че размерът на програмата ще бъде за десетки милиарди, въпреки че структурата й може да наподобява схемата за закупуване на обезпечени облигации, по която в периода от 2009 до 2012 г. ЕЦБ закупи ценни книжа на стойност 100 млрд. евро от първичните и вторичните пазари.

Членовете на трите дирекции на централната банка на Европа – пазарни операции, правен и риск мениджмънт – работят по секюритизиращата програма. Но детайлите, касаещи дизайна й, са оскъдни. Една от причините за това са трудностите при закупуването на активи на пазар, който малко или много е неактивен.

Изявлението на Марио Драги от юни бе едно от последните от серията изказвания от страна на членове на ЕЦБ, които също изразиха желанието си да рестартират пазара.Членът на ИС Ив Мерш бе един от тях. Пазарът пък е в летаргия от 2008 г., когато необсужването на непрозрачните и сложни форми на секюритизация, обезпечени с високорискови американски ипотечни заеми, предизвика масова паника на световните пазари.

През юниЕЦБ обедини усилия с АЦБза промотирането на по-прости форми на секюритизация. Освен това институциите призоваха за разхлабване на регулаторните правила, касаещи висококачествените ценни книжа, обезпечени с активи.

ЕЦБ разсъждава върху по-прости форми на секюритизация, тъй като цели да осигури повече стабилност за финансовата система на еврозоната чрез намаляването на концетрацията на риск в банковия сектор. По този начин ЕЦБ може да възобнови кредитирането за пригладнелите за заеми малки предприятия в еврозоната.

Но въпреки че ставките за неизпълнение на ангажиментите по европейските ценни книжа са далеч по-ниски в сравнение с тези по инструментите, подкрепени от американски заеми, банките не проявяват особен интерес към емисията им. Емисиите се свиха с повече от една четвърт в периода 2012-2013 г. до само 181 млрд. евро, сочат данни на AFME. През първото тримесечие на 2014 г. емисиите са били само за 13,6 млрд. евро.

Инвеститорите вече са склонни да купуват по-качествени емисии на ценни книжа, обезпечени с активи, въпреки че едва по-малко от една десета от емисиите са обезпечени от кредити за малки и средни предприятия.

Френският министър-председател Манюел Валс каза, че би му се искало ЕЦБ да стартира покупки на активи, за да осигури подкрепа на европейските икономики и да понижи стойността на еврото на валутните пазари, информира MarketWatch.

„Еврото е надценено, което е лошо за нашата индустрия и за нашия растеж“, коментира Валс в интервю за френския бизнес всекидневник Les Echos. Той приветства решението на ЕЦБ от юни да намали лихвите, определяйки го като „силен сигнал“.

„Но би ми се искало централната банка да отиде по-далеч – да започне да изкупува активи от пазарите. Паричната политика не се отнася само до промени в лихвените проценти“, заявява Валс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *