Рецесията във Великобритания се оказа по-сериозна отколкото се очакваше

Рецесията във Великобритания се оказа по-дълбока отколкото се смяташе досега, а икономиката на страната вероятно щеше да отбележи свиване през първото тримесечие на тази година, ако не бяха големите правителствени разходи, както сочат официалните данни.
Службата за национална статистика потвърди предишната си прогноза за ръст от 0,3% през първото тримесечие и същевременно годишен спад от 0,2 на сто.
Великобритания е изправена пред смесени перспективи за второто тримесечие, след като данните, публикувани по същото време, показват, че секторът на услугите се е свил с 0.3% през април, което е най-големият спад от януари месец насам.
През първото тримесечие най-големият ръст на държавните разходи от четвъртото тримесечие на 2008 добави 0,4% към растежа на БВП.
Данните показват, че ще бъде нужен голям скок в британския износ за поддържане на растежа при планираните съкращения на държавните разходи, които трябва да влезнат в сила по-късно тази година.
Новият финансов министър на Великобритания Джордж Озбърн ще се изправи пред още по-големи проблеми, отколкото се очакваше.
Доклад на центъра за икономика и бизнес проучвания посочва, че дълговете на публичния сектор на Обединеното кралство в действителност може да надвишат повече от два пъти сумата от официалните правителствени данни.
Това е така, защото пенсиите на държавните служители, учители, полицаи и други работещи в публичния сектор не са били включени в изчисленията.
 

 
 Euronews

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *