Рецесията сваля цените на борсовите стоки

От началото на годината има ясна тенденция за понижаване на цените на повечето борсови стоки, смята Васил Симов, главен изпълнителен директор на Софийската стокова борса /ССБ/. Според експертите рецесията сваля цените на повечето стоки на борсата.
От януари в Германия пшеницата поевтиня с 44 процента до еквивалента на 196 долара за тон. Във Франция тя се продава по 190 долара, в САЩ – 200 долара, в Русия – 175 долара, в Украйна – 170 долара за тон, а в България – средно по 166 долара за тон. Цените на зърното в Русия и Украйна са стабилни от март и не се влияят от пазара, защото държавният резерв се намесва пряко в търговията и поддържа определена от държавата цена, коментират от ССБ. Производството на пшеница тази година в света се очаква да бъде 652 млн. тона, което е по-малко от миналогодишните рекордни количества. Предходните запаси на пшеница обаче са с 18 млн. тона повече от 2008 година и достигат до 168 млн. тона /при 150 млн. тона запаси през 2008 година/. Потреблението на пшеница също намалява и вносът от основните страни купувачи рязко пада, което също определя падането на цената на пшеницата, посочват експертите. Страни с по-слаб внос на пшеница тази година са например Египет, Мароко и Алжир. Властите в Мароко са заявили, че намаляват драстично вноса и от 4,2 млн. тона през 2008 година тази година ще купят само 1,5 млн. тона. Реколтата от пшеница в България тази година се очаква да е 3,6 – 3,8 млн. тона. През 2008 година реколтата достигна рекордните за последните години 4,2 млн. тона. Пшеницата ще е достатъчна, ще има и един – един и половина милиона тона за износ. Критични за нашето земеделие са реколти от 2,2 – 2,4 млн. тона пшеница, а всичко над 2,8 – 3,0 млн. тона може да се определи като много добра реколта, коментират експертите. Проблем с пшеницата в България е качеството, което се влошава най-вече заради некачествени семена и недостатъчното торене и напояване на площите, отбелязват те. У нас само 10 на сто от реколтата може да се определи като хлебна пшеница, останалите 90 на сто са фуражната пшеница. Миналата година пшеницата се търгуваше в началото на юли по 320 лева за тон. Сега на ССБ офертите „купува“ са в рамките на 170 – 190 лева. Нивата на предлагане на пшеница на борсата са в порядъка 210 – 250 лева. Очаква се сделките с пшеница от новата реколта да са в порядъка 230 – 250 лева за тон без ДДС, смятат експертите на ССБ.
Пазарният натиск у нас за по-ниска цена на пшеницата ще дойде от Русия и Украйна, където се чака рекордно ниво на реколтата. За да сме конкурентни – ще трябва да свалим цената, коментира Васил Симов.
Според наблюдатели на пазара цената на царевицата ще скочи заради по-слабата реколта и повишеното потребление, посочват от ССБ. През 2009 година се очаква производството на царевица да се вдигне с 15 млн. тона – до 749 млн. тона. Потреблението обаче е по-голямо и ще достигне 781 млн. тона. Сега цената на царевицата в САЩ е 173 долара за тон, в Унгария – 172 долара, а в Украйна – 140 долара за тон.
При маслодайният слънчоглед се наблюдава леко поскъпване от началото на годината заради очакванията за по-слаба реколта, но по-ниски цени спрямо юни 2008 година. В момента слънчогледът/ миналогодишна реколта/ се продава в Украйна на цена 335 долара за тон, в Унгария по 342 долара и в Русия по 298 долара за тон. В началото на годината слънчогледът се продаваше в тези страни на нива от 212 до 255 долара за тон. Цената на слънчогледа пряко рефлектира и върху цената на олиото получавано от тази суровина. Суровото олио на борсата в Ротердам се продава на нива 850 долара за тон, докато в началото на годината то се е търгувало по около 780 долара за тон. В края на юни в България бутилка от един литър олио се търгува на едро около 1,50 – 1,60 лева без ДДС, а миналата година е струвала средно 2,70 лв.

В търговията със захар не се наблюдава поевтиняване на стоката. Тази година се очаква по-ниско производство на захар, а и суровината за производство на захар се използва като алтернативно гориво в някои държави. Сега в Лондон захарта се продава на едро 447 долара за тон, на борсата в Ню Йорк по 359 долара. В началото на годината стоката се е търгувала по 329 долара в Лондон и по 271 долара в Ню Йорк. В България обаче цената на захарта леко пада – в началото на 2009 година цената на пакет захар от един килограм е бил 1,25 лв., а сега е 1,18 – 1,20 лв.
При цената на петрола има тенденция за поскъпване на суровината. По борсите в края на юни петролът се търгува по 69 долара за барел – или малко под максималните нива от 70 – 72 долара, постигнати на 20 юни, но е далече от тези през март, когато петролът се търгуваше под 40 долара за барел. Същевременно преди една година петролът се продаваше по 138 долара за барел.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *