Рецесията удари първо външната търговия, дойде и втората вълна

Потребителите в Централна и Източна Европа са ограничили своите разходи през май, което ще окаже допълнителен натиск върху развиващите се икономики в региона, които вече страдат от срива в потреблението на западноевропейските страни, показва анализ на Ройтерс.
Рецесията засегна първо външната търговия на страните в региона, но вече се забелязват признаци, че тя е започнала да се материализира и във вътрешното търсене. Поради това може да се очаква по-нататъшно свиване на брутния вътрешен продукт през второто тримесечие.
В отговор на тези опасения Централната банка на Полша съобщи, че икономиката на страната може да се свие с 3% през тази година, което е повече от предишната прогноза за спад от 2,4%.
Отрицателното салдо по текущата сметка на Румъния се сви с три четвърти, а в България – почти наполовина, което е отражение на рязкото свиване на вътрешното търсене, а в случая на България – и в резултат от спада на чуждестранните инвестиции.
Продажбите на дребно в Чехия са намалели със 7,5% спрямо предходната година през май, което е най-големият спад през тази година и много повече, отколкото икономистите прогнозираха. Междувременно чуждестранните фирми продължават да изтеглят средства от своите чешки филиали.
Според Световната банка кризата в региона няма да приключи скоро. След като търсенето на автомобили и електроника произведени в Източна Европа отчете силен спад в западноевропейските страни, търсенето в Източна Европа също намаля и затрудни допълнително бизнеса на местните компании.
Излишъкът по текущата сметка на Полша намаля до 207 млн. евро през май, но спадът на вноса от 29,8% на годишна база илюстрира колко силно е намаляло потреблението в страната.
Дефицитът по текущата сметка на България се сви до 1,97 милиарда евро, или 5,8% от БВП, спрямо 10,5% една година по-рано, поради силния спад на вноса. Преките чуждестранни инвестиции спадат наполовина за последните 12 месеца до 1,13 млрд. евро, пише Ройтерс.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *