Речник на банкови и финансови термини и жаргони – К

Вторичен производствен фактор. Стойност, включвана в дейността за получаване на печалба. Капиталът може да бъде физически (овеществен) и финансов (паричен).

Капитализация
Сделка между кредитора и кредитополучателя, според условията на която дължимите несъбрани лихви по кредит или друго вземане се добавят към неплатената и неиздължена главница по вземането към датата на падежа.

Капиталов баланс / Balance of capital account
Сделките с финансови активи, сключвани между чуждестранни и местни за една страна икономически агенти за определен период от време.

Капиталов пазар
Пазар, на който се осъществява размяната на дългосрочни финансови средства – акции, облигации, бонове и други ценни книжа.

Капиталова база
Формира се от първичния капитал, допълнителните капиталови резерви и отбивите от капитала на банката.

Капиталова емисия
Емитиране на ценни книжа за разпределение между потенциалните инвеститори с цел финансиране на инвестиционни разходи (капиталовложения).

Капиталова печалба/загуба / Capital gain/loss
Разликата между продажната и покупна цена на актив, разделена с покупната му цена.
Капиталови пазари / Capital markets
Пазари, на които се търгуват финансови инструменти със срок над 1 година.

Капиталово бюджетиране / Capital Budgeting
Процесът на вземане на решения относно инвестиционната политика на фирмата. Оценка на инвестиционни проекти, определяне на рентабилността. Някои от често използваните методи са дисконтиране на парични потоци, определяне на нетна настояща стойност, период на изплащане и т.н.

Картел / Cartel
Съглашение – устно или писмено, между две или повече фирми за подялба на пазара.

Карти / Cards 
По смисъла на статистиката на плащанията са пластмасови устройства, които могат да се използват от държателите им за заплащане на стоки и услуги или за теглене на пари.

Картова система / Card scheme 
Техническа и търговска договореност, която е установена, за да обслужва един или повече видове карти и която предвижда организационните, правните и рамковите правила, необходими за осъществяването на услугите, предлагани от съответния вид карта.

Картово плащане, с изключение на операция с електронни пари / Card payment, except with an e-money function
Платежна транзакция, за която се използва дебитна или кредитна карта, или карта със забавена дебитна операция, на терминално устройство или по друг канал.

Касов дефицит
Недостиг на касова наличностза покриване на текущите плащания.

Качество на активите
Един от основните индикатори за оценка на банките, отразяващ темпа на нарастване на общия размер на отпусканите заеми в интервала между два отчета. Определя се чрез следните показатели: сумата на резервите за загуби по кредити като процент от общата сума на тези кредити; нетната стойност на глобите и неустойките, като процент към общата сума на кредитите; „недействащи“ и съмнителни кредити към общите стойности на кредитите.

Квази пари / Quasy money
Паричен резерв или потенциални пари, които са извън сферата на обръщението и се намират в трезорите на емисионната банка. Елемент на паричната маса, включващ срочни, спестовни и други депозити.
Квази-бюджетен дефицит / Quasy fiscal deficit
Загуби (дефицит), натрупани в държавния сектор на икономиката, които не се отчитат като част от дефицита на държавния бюджет.

Квотни акции
Акции, които нямат номинална стойност, а процентен дял върху основния капитал на акционерното дружество.

Кеш / Cache
Пари в наличност, в брой (монети и банкноти) за разлика от банковите чекове, разплащателни сметки, влогове и депозити.

Кеш флоу / Cash flow
Нетен паричен поток. Във фирмените финанси означава разликата между приходите на фирмата и всички разходи, включително платените данъци.

Класическа безработица / Classical unemployment
Поражда се от неуравновесения трудов пазар, при който преобладаващата реална работна заплата е над своето пазарно равнище.

Клауза за обратно изкупуване / Call privileges
Клауза в договорите за емисия на ценни книжа. Позволява на емитента (заемателя) да изкупи обратно дадена емисия или част от нея преди падежа.

Клиент
Всяко физическо или юридическо лице, гражданско дружество или друго сдружение на такива лица, което няма самостоятелна правосубектност; държавата или нейни органи, които се проявяват като самостоятелни носители на задължения към банката и по отношение на които банката име експозиция.

Клиринг / Clearing
Начин на плащане чрез взаимно погасяване на непрекъснато възникващи насрещни вземания и задължения, без употребата на налични пари.

Клирингова валута
Парична единица, договорена за водене на клирингови сметки, между две или повече страни, например щатски долари, английски лири, евро и пр. за осъществяване на разплащанията между тях.

Клонове / Branches 
Подразделения, без самостоятелен правен статут, които са изцяло собственост на дружеството-майка.

Клон на кредитна институция / Branch of a credit institution 
Място на дейност, различно от главно управление, което се намира в отчитащата държава и е създадено от кредитна институция, правно учредена в друга държава. Всички места на дейност, създадени в отчитащата държава от същата институция, която е правно учредена в друга държава, представляват един единствен клон. Всяко едно място на дейност се счита за отделен офис (вж. офис).

Клонова мрежа
Общият брой на собствени клонове, представителства, офиси и други структурни единици, чрез които една банка осъществява дейността си в страната и в чужбина.
Ключов ръководен персонал   /   Key management personnel
Лицата, които имат правомощия и отговорност за планирането, управлението и контрола върху дейността на предприятието, пряко или непряко, в т. ч. всеки директор (изпълнителен или друг) на това предприятие.

Коефициент на високоликвидните активи
Показател, който измерва частта от задълженията за плащане със срок до една година, покрити от касови наличности и други високоликвидни активи.

Коефициент на касова ликвидност
Показател, който изразява съотношението на оценените по левовата им равностойност по централния курс на деня, котиран от БНБ, сума на касовите наличности в банкноти и по текущи сметки в левове и валута, депозити и резерви при БНБ, благородни метали към сумата на всички активи с остатъчен срок до падежа до една година включително.

Коефициент на обща ликвидност
Съотношението на оценените по левовата им равностойност по централния курс на деня, котиран от БНБ, сума на касовата наличност в банкноти по разплащателните (текущи) сметки в левове и валута, депозити и резерви при БНБ, благородни метали, държавни ценни книжа на българското правителство, БНБ, правителства и централни банки на страни, определени от БНБ като безрискови, към сумата на всички активи с остътъчен срок до падежа до една година включително.

Коефициент на платежеспособност
Показател, който изразява съотношението на собствения капитал към общата сума на пасивите.

Коефициент на трансформация
Показател, който се изчислява като сборът на разликата между сумата на пасивите и сконтираната сума на активите, групирани в интервал с равен остатъчен срок до падежа, се отнесе към разликата между сумата на активите със срок над една година и сумата на задължителните специални резерви (провизии), образувани срещу тези активи.

Колективна инвестиционна схема
Предприятие, организирано като инвестиционно дружество, фонд от договорен тип или дялов тръст, което инвестира в ценни книжа парични средства, набрани чрез публично предлагане на акции или дялове, и което действа на принципа на разпределение на риска и по искане на акционерите, съответно на притежателите на дялове, изкупува обратно своите акции или дялове по цена, основаваща се на нетната стойност на активите му.

Кол опция / Call Option
Опция, даваща правото /но не и задължението/, да се закупи базовия инструмент на определена цена, наречена цена на упражняване, на или преди определена дата.

Командитно дружество
Дружество, образувано с договор между две или повече лица за извършване на търговска дейност под обща фирма, като един или повече от съдружниците са солидарно и неограничено отговорни за задълженията на дружеството, а останалите са отговорни до размера на уговорената вноска.

Командитно дружество с акции
Командитното дружество се образува с договор между две или повече лица за извършване търговска дейност под обща фирма, като един или повече от съдружниците са солидарно и неограничено отговорни за задълженията на дружеството, а останалите са отговорни до размера на уговорената вноска. Командитно дружество с акции се образува с договор, като за вноските на ограничено отговорните съдружници се издават акции. Броят на ограничено отговорните съдружници не може да бъде по-малък от 3.

Комисион
Определено възнаграждение или заплащане на търговец или посредник при сделки, обикновено определяна като процент от сумата или стойността на сделката.

Комисия за финансов надзор (КФН)
Комисията за финансов надзор (КФН) е създадена на 1 март 2003 г. със Закона за Комисията за финансов надзор. Тя е независима от изпълнителната власт институция и за своята дейност се отчита пред Народното събрание на Република България. Комисията е специализиран държавен орган за регулиране и контролиране на финансовата система, в който се съсредоточават надзорните функции, изпълнявани от съществуващите дотогава Държавна комисия по ценните книжа, Държавна агенция за осигурителен надзор и Агенция за застрахователен надзор. Определяща функция на институцията е да съдейства с юридически, административни и информационни средства за поддържане на стабилност и прозрачност на инвестиционния, застрахователния и осигурителния пазар. Дейността на КФН като регулаторна и надзорна институция основно се реализира от трите специализирани управления: „Надзор на инвестиционната дейност”, „Застрахователен надзор” и „Осигурителен надзор”.

Компания майка   /   Parent
Предприятие, което притежава едно или повече дъщерни предприятия.

Конверсионен фактор
Коефициент, с който се приравняват задбалансовите към балансовите позиции на банката с оглед оценката на риска.

Конверсия
Изменение на условията на пуснати по-рано заеми. Конверсията представлява намаляване на лихвения процент, увеличение на срока за погасяване на заемите или намаляване на задълженията на държавата по заемите, т.е. на сумата на държавния дълг. Тя може да се придружава от отменяне на облигациите от по-рано отпуснати заеми срещу облигации на нов конверсионен заем.

Конвертиреума валута / Convertible Currency
Валута, която се търгува свободно срещу други валути. Такива са валутите на държави приели чл.5 от устава на МВФ.

Конвертируемa облигация / Convertible Bond / Convertible debenture
1) Облигация, която може да бъде конвертирана в акции. 2) Облигация, която е конвертируема (по желание на притежателя) в определен брой обикновени акции на емитиращана компания.

Конгломерат / Conglomerate
Големи корпорации, които произвеждат или продават технологично несвързани стоки.

Конкордат
Предпазна процедура по фалит.

Консолидация / Consolidation
Обединяване на две или повече предприятия (активи, задължения, капитал и т.н.). В счетоводството терминът „консолидиран финансов отчет” се използва, когато финансовите реузлтати на дъщерните предприятия се включват в тези на компанията – майка.

Консолидиран баланс
Обобщен балан, отразяващ финансовото състояние на търговските банки, включително техните клонове, представителства, офиси и други сателитни структури.

Консолидирани финансови отчети   /   Consolidated financial statements
Консолидирани финансови отчети — отчети на групата, представени като финансов отчет на едно предприятие.

Консорциум / Consortium
Асоциация на компании или физически лица, обикновено свързани с един и същ бранш или имащи общи интереси. Обикновено консорциумите се създават за постигане на общи цели, които не могат да бъдат постигнати от отделните членове.

Конструктивно задължение   /   Constructive obligation
Конструктивно задължение е задължение, което произлиза от действията на предприятието, където:
(а) на базата на установена тенденция на предходна практика, публикувани политики или достатъчно специфично текущо твърдение предприятието е показало на други страни, че е готово да приеме определени отговорности; и
(б) като резултат, предприятието създава у другите страни определено очакване, че ще изпълни тези отговорности. 

Контокорентен кредит
Лимитиран вид кредит, отпускан за кратки срокове, например шест месеца, за първокласни клиенти на банката по разплащателната им сметка за покриване на текущите им плащания.

Контрагент
Страна по договор.

Контрациклична (защитна) индустрия
Индустрия, която се представя най-добре при рецесия, а не до там добре, когато икономиката се развива благоприятно.

Контрол   /   Control
Контрол — властта да се ръководи финансовата и оперативната политика на дадено предприятие така че да се извличат изгоди от дейността му.
Контрол е налице, когато едно лице: 1) Притежава, включително чрез дъщерно дружество или по силата на споразумение с друго лице, над 50 на сто от броя на гласовете в общото събрание на едно дружество или друго юридическо лице; или 2) Може да определя пряко или непряко повече от половината от членовете на управителния или контролния орган на едно юридическо лице; или 3) може по друг начин да упражнява решаващо влияние върху вземането на решения във връзка с дейността на юридическо лице.

Контролен пакет акции
Количеството акции, което осигурява на техния собственик решаващо влияние върху дейността на акционерното дружество.

Кооперация / Cooperative
Доброволни сдружения на физически лица за стопанска дейност с променлив капитал и еднакви права, независимо от дяловото им участие в активите на сдружението.

Корелация / Correlation
Във финансовата терминология, корелацията изразява степента, в която два актива или показателя се изменят един спрямо друг. Обикновено се изчислява посредством коефициент на корелация, който варира в границите —1 и +1. Абсолютна позитивна корелация (+1) , означава че изменението на единия показател, ще бъде точно толкова колкото и на другия (на процентна основа). Абсолютна негативна корелация (-1), означава че изменението на единия показател ще бъде равно на това на другия (на процента основа), но в обратна посока. Корелацията е равна на 0, ако измененията на двата показателя, не се влияят едно от друго.

Кореспондентска банка
Банка в една страна, която действа като агент на банка в друга страна, например при парични преводи.

Кореспондентски банки при валутни преводи
Банки, които имат разменени телексни шифри или SWIFT- ключове /SAK – SWIFT Authenticator Key/, позволяващи обмен на съобщения по преводи, акредитиви, инкаса, гаранции и др. По-висше ниво на кореспондентски банкови отношения е нивото на сметните отношения, т.е. разкриването на банкови кореспондентски сметки /„ностро” или „лоро” сметки/.

Кореспондентски отношения
Система от формални и неформални отношения между големи и малки банки, основани на базата на размяна на банкови услуги като извършването на разплащания, обработка на чекове и пр.

Кореспондентски сметки
Сметки, чрез които банките отчитат и уреждат платежните отношения помежду си. Те могат да бъдат кореспондентски сметки в местни или чужди банки.

Корпоративни активи   /   Corporate assets
Активи, различни от положителната репутация, които допринасят за генерирането на бъдещи парични потоци както от разглежданите единици, генериращи парични потоци, така и от други единици, генериращи парични потоци. 

Корпоративни облигации / Corporate bonds
Облигации емитирани от търговски дружества. Обикновено носят по-висока доходност от държавните ценни книжа със сходен матуритет. Корпоративните облигации могат да бъдат регистрирани за търговия на фондовата борса. По правило, колкото по-стабилна и платежоспособна е дадена компания, толкова по-ниска е лихвата, която тя изплаща на облигационерите. Това е така заради по-малкия риск от евентуална невъзможност за изплащане на задълженията.

Корпоративни ценни книжа / Corporate securities
Емитирани от фирми ценни книжа, например облигации.

Косвени данъци / Indirect taxes
Включените в цените на стоките и услугите данъци. Бремето на косвените данъци се поема предимно от потребителите.

Косвено финансиране / Indirect financing
Свързването на кредитори и заематели, опосредствано от финансова институция (финансов посредник).
Котиране
1) Установяване на цената (курса) на ценни книжа, стоки, която се образува на борсата; 2) Официална публикация на борсовите курсове на ценните книжа, чуждата валута, стоките.

Котирани акции, наричани още акции, търгувани на фондова борса, с изключение на акции/дялове на инвестиционни фондове / Quoted shares, also referred to as listed shares, excluding investment fund’s shares/units
Всички акции с цени, които се котирани на призната фондова борса или друга форма на регулиран пазар. Котираните акции се оценяват и отчитат по пазарни стойности.

Котирана валута / Quoted Currency
Валутата, която се котира спрямо базовата валута за дадена валутна двойка. Например при USD/BGN котираната валута е левът, тъй като котировката се дава в лева за един долар.

Крайна дата  / Expiration Date
Денят, в който изтича правото на купувача на опция да уведоми продавача за намерението да упражни правата си по опцията.

Крайни стоки и услуги / Final goods and services
Стоките и услугите, които са преминали окончателно стадиите на производство и са достигнали крайния потребител.

Краткосрочен актив
Актив, който има остатъчен срок до падежа, по-малък или равен на една година.

Краткосрочен кредит
Кредит със срок за издължаване до една година.

Краткосрочен пасив
Пасив, който има остатъчен срок до падежа, по-малък или равен на една година.

Краткосрочна търговска ценна книга / Commercial paper
Негарантирано задължение (полица) с издател първокласна търговска фирма или финансова институция и обичаен срок от 2 до 270 дни.

Краткосрочни дългови ценни книжа / Short-term debt securities
Състои се от всички емисии ценни книжа с краткосрочен първоначален матуритет от една година или по-малко; краткосрочните ценни книжа обикновено се емитират с отстъпка. Този подпозиция не включва ценни книжа, чиято прехвърляемост, макар и теоретически възможна, е много ограничена на практика.

Краткосрочно равновесие / Short-run equilibrium
Равновесие на съвкупното търсене и предлагане; на него отговаря равновесното нива на цените и на съвкупното производство. 

Кредибилност / Credibility
Степен, до която участниците на пазара вярват, че полисимейкърите ще поддържат избраната насока на политиката, например вярата в ангажимента на централната банка, че ще провежда антиинфлационна политика. 

Кредит / Credit
Отпускане на средства срещу лихва за определен срок.

Кредит в рамките на деня от централната банка / Intraday borrowing from the central bank
Общата сума на кредитите, които са били отпуснати от централната банка на кредитните институции и изплатени в срок по-кратък от един работен ден.

Кредит „До поискване”
Банков кредит, който трябва да се издължи при поискване от страна на кредитодателя. Най-широко е разпространен на междубанковия паричен пазар.

Кредит на открито
Кредит, предоставян от банките на първокласни клиенти, без да е покрит с някакво обезпечение, гаранция или застраховка в полза на банките.

Кредитен еквивалент на задбалансова позиция
Сумата, на задбалансовата позиция, приравнена към балансовия актив чрез използване на позицията на конверсионния фактор.

Кредитен превод / Credit transfer 
Платежен инструмент, който позволява на платеца да нареди на институцията, в която има сметка, да преведе средства на бенефициера. Това е платежно нареждане, или поредица от платежни нареждания, направени с цел предоставяне на средства на разположение на бенефициера. Платежното нареждане и посочените в него средства, се предават от кредитната институция на платеца на кредитната институция на получателя (бенефициера), възможно посредством няколко посреднически кредитни институции и/или една или няколко платежни системи и системи за сетълмент.

Кредитен ресурс
Паричните ресурси, които банките взаимно си предоставят на междубанковия паричен пазар срещу договорена лихва, за фиксиран период от време и при определени условия.

Кредитен риск  / Credit risk
Рискът, че едната страна по финансовия инструмент ще причини финансова загуба на другата страна, като не успее да изплати задължението.

Кредитен съюз / Credit union
Финансова институция на САЩ, организирана като акционерно дружество от хора с общ интерес (например работещите в една фирма), държащи акциите й и имащи право да получават заеми от нея

Кредитен таван
Инструмент на рестриктивна политика на Централна банка, изразяващ най-голямото допустимо увеличение или на необходимото най-малко намаление на общия дълг на кредитите в лева на фирмите и другите организации към съответните търговски банки.

Кредити за оборотни средства
Заеми, които се разрешават със срок до една година за формиране на оборотни средства на фирмите(стоки, суровини, материали, горива и пр.).

Кредитиране на сметка чрез обикновено счетоводно записване / Credits to the accounts by simple book entry
Кредитна транзакция, която е инициирана от ПФИ без конкретно нареждане и е изпълнена чрез обикновено счетоводно записване, т.е. кредитиране на сметката/ите на клиента, т.е. без да се използва традиционен платежен инструмент.

Кредитна карта 
Банкова карта, чрез която клиентът може да използва средствата от сметката си или кредитния си лимит. Чрез кредитната карта могат да се извършват както он-лайн, така и оф-лайн транзакции, което е основното различие от дебитната карта. Кредитните карти се издават от българските банки въз основа на договори с международни картови асоциации като MasterCard International и Visa International. Кредитни са например картите MasterCard и Visa. Чрез кредитните карти могат да се извършват следните операции:
• теглене на пари в брой от банкомат
• плащане на стоки и услуги чрез ПОС устройство
• плащане на стоки и услуги чрез Им-принтер
• получаване на пари в брой чрез ПОС устройство или Им-принтер
• плащане на стоки и услуги по телефон или по пощата
• плащане на стоки и услуги в Интернет
• резервиране на самолетен билет, хотел и други
• вземане на кола под наем
• плащане на услуги от банкомат
• превод между сметки от банкомат
• справка за състоянието на сметка
• смяна на ПИН код.

Кредитен лимит
Размерът на кредитната линия, определена от банката за притежателя на кредитна карта. Кредитният лимит има същата роля при кредитните карти, както овърдрафтът при дебитните карти – картодържателят може да използва картата си, без да има средства по сметката си. Аналогично, след изтичане на определен период клиентът е длъжен да внесе сумата, която е изразходвал, т.е. да погаси задължението си. За разлика от овърдрафта по дебитните карти, обаче, кредитният лимит не се добавя към салдото по сметката. Дори и да има средства по картовата сметка, клиентът не може да използва сума, превишаваща определения кредитен лимит.

Кредитна линия / Line of credit 

Размер на кредит, договорен между търговските банки и техните клиенти, който се усвоява на части за определен период от време и при определени в договора условия.

Кредитни тавани / Credit ceilings
Административен инструмент на паричната политика, ограничаващ общия размер на отпусканите от банките кредити.

Кредитор от последна инстанция / Lender of last resort
Роля на централната банка като финансова институция, от която банките могат да получат кредит, когато друг не би им отпуснал; целта в случая е запазване на стабилността на банковата и финансовата система.

Кредитоспособност
Състояние, което изразява способността на клиента на банката да върне получения заем според условията на сключения договор.

Крива на доходността / Yield Curve
Графика, на която по вертикалната ос е изобразена доходността на облигации, а по хоризонталната ос – времето до падежа. Кривата на доходността се нарича положителна, когато облигациите с по-дълъг срок до падежа имат по-голяма доходност.

Криза / Crisis
Относително продължителна фаза на икономическия цикъл. Характеризира се със спадане на реалния БНП/БВП.

Криминален риск
Опасността от кражби, измами, злоупотреби или други криминални престъпления, които биха донесли загуби на банката.

Критична точка / Break-Even Point
Нивото, при  което дадена позиция е на “нулата” /не е нито печеливша, нито губеща/.

Крос курсове / Cross Rate
Съотношението между две валути, което произтича от техния курс по отношение на трета базова валута. Изчислява се като отношение на курсовете на еквивалентната и котираната спрямо базовата валута. На практика на Форекс, кросове се наричат всички валутни двойки в които долара не участва.

Купон / Coupon
Лихва по облигация.

Купува / Bid
Курс купува за съответния финансов инструмент.

Купюр
Номиналната стойност, означена цифром и словом върху банкноти, монети или ценни книжа.

Курс
Цена, по която в даден момент се купуват или продават на борсата ценни книжа. Курсът на ценните книжа се определя с оглед предполагаемия доход от тези книжа и на средния лихвен процент. Курсът се изменя от борсовата игра, зависи от общата икономическа и политическа обстановка.

Курс „Купува”
1) Курсът, по който банките изкупуват чуждестранна валута срещу националната валута; 2) Курсът, по който може да се продаде дадена акция. Когато инвеститорът иска да продаде дадена акция, отсреща трябва да има купувач, който предлага своя цена, на която да купи – курс купува.

Курс „Продава”
1) Курсът, по който банките продават чуждестранни парични средства срещу националната валута.Обикновено курс“продава“ е по-висок от базисния курс и курс „купува; 2) Курсът, по който може да се закупи дадена акция. Когато инвеститорът иска да закупи дадена акция, отсреща трябва да има продавач, който предлага своя цена, на която да продаде – курс продава.

Курсова разлика
Разликата между базисния курс, определен от Централната банка и действителния курс на една валута.

Къса позиция / Short Position
Позиция, възникваща вследствие на нетна продажба на финансов инструмент в очакване цената/курсът му да се понижи.

Къси продажи / Short selling
Това е продажбата на ценна книга, която инвеститора на практика не притежава или всяка продажба, която се изпълнява чрез представянето на взети на заем от продавача книжа. Инвеститорите продаващи на късо вярват, че ще могат да купят акциите на по-ниска цена от тази, на която са продали. Късите продажби са обратното на дългите позиции. Инвеститорите продаващи на късо печелят от спад в цените на ценните книжа. Това е начин на търговия свързан със значителен риск, заради което обикновено на ново-инвеститорите се препоръчва да избягват подобни стратегии.

Kiwi
Дилърски жаргон за новозеландския долар.

Финанси/следва продължение по азбучен ред/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *