Решаваща ще е посоката на изход на SOFIX от зоната 530 – 565 пункта

Приключваме оптимистично седмицата. Приемането на оставката на правителството съживи до известна степен търговията на БФБ, а цените поеха постепенно нагоре. Явно с оставката отпадна една от многобройните неизвестни пред спекулантите и те сега като че ли са една идея по-оптимистични.

Индексът SOFIX затваря седмицата над годишно изгладената средна стойност, която беше тествана веднъж в деня на паниката около ПИБ и втори път – миналия понеделник, когато пазарът изтъргува новата порция стрес около КТБ. В крайна сметка седмицата приключи с обръщащ кендъл, който беше потвърден с ръста на индекса от настоящата седмица.

Това развитие е положителен технически сигнал, който прави оптимистичния сценарий по-вероятен. Той е ръст към непосредствената съпротива 565 пункта. Продължаване на възходящото движение над това ниво ще насочи индекса към зоната 580 -590 пункта, която отключи корекцията, започнал в началото на месец юни. Ръст над тази зона ще означава значително подобрение на пазарния сентимент и наличие на условия за стартиране на следващ средносрочен възходящ тренд към далечните 900 пункта. Потвърждение за развитието на този сценарий би бил SOFIX над 620 пункта.

Задържането на SOFIX около годишната средна стойност би могло да означава пауза в корекцията. Опорните точки на този песимистичен сценарий са 530, 500 и 460 пункта. Спад под 530, където текущо се намира годишната динамична подкрепа на цените, вероятно ще отключи нова вълна на корекцията към 460 пункта. Потенциална пречка на спада на индекса биха били психологическите 500. Като най-песимистичен сценарий допускам прерастване на негативизма в отчаяние и достигане на SOFIX до зоната около 400 пункта, където се намира значима техническа подкрепа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *