Решението на ФРС за лихвата раздвижи пазарите вчера а инфлационния ръст в Еврозоната се ускори

Както и очакваше болшинството дилърина 29.01.в 21.15 ч. Федералната резервна система на САЩ реши да понижи лихвения процент с 0.5% до 3%. В коментара за своето решение ФРС избегна термина «значителен», характеризиращ инфлационния риск, и заяви за повишаване перспективата за преодоление на спада в икономиката в резултат на понижението на лихвата. То ФРС даде да се разбере, че по-нататъшното понижение на лихвата няма да е агресивно, без извънредни решения и не повече от 0.25%. Така образно, ФРС подчерта достигане на известна стабилизация и оптимистичен иззглед на бъдещото развитие на икономиката.

Предполагаше се, че вероятната реакция от понижението на лихвата с 0.5% ще бъде спада на долара и ръстта на фондовия пазар. Так и стана. В първия час след обявяването на решението на ФРС акциите бурно нарастнаха, долара падна против всички валути, при това, долар-йена се снижи по-бавно поради интереса към керри трейд от намалени глобални рискове и ръстта на фондовия пазар. Все пак, оптимизма на ФРС по предотвратяване на рецесията раздели далеч не всички и след час еуфория и фондовия пазар се обърна, и ликвидацията на позициите по керри трейд започна.

Работата е в това, че ФРС още при Грийнспен прикомерно дълго държа лихвения процент твърде нисък, раздувайки мехура на жилищния пазар и ипотечното кредитиране. А след това рязко дигна нагоре лихвата и когато започна спада на пазара на недвижимости в началото на тази година, не се подкани към снижение на лихвата, което да предотврати наближаващата криза. Така образно, последните мерки на ФРС бяха правилни, но закъснели, тъй като има временен лаг между понижението на лихвата и нормализация ръстта на икономика. И в течение на това тримесечие на ръст на американската икономика не може да се разсчита. Вероятно направили такъв извод, инвесторите не бързаха да влагат в бурно растящите акции, очаквайки по-ниските цени, оттук и намаляване на керри-трейд позициите при запазване интереса към продажби на долара.

ВчераЕвростат съобщи, че инфлацията в Еврозонота е нараснала през януари до 3.2 % в сравнение с предишната година, което се оказа над декемврийското и очакваното от икономистите януарско значения 3.1%. Ускорението на инфлацията държи в напрежение ЕЦБ, непозволяваща им да се разпростират с курса на повишение на лихвения процент, независимо от забавянето на икономическия ръст, което съгласно теориите трябва да доведе до снижение на инфлационните очаквания. Сдържането на инфлацията се явява висш приоритет в политиката на ЕЦБ, отличаваща се от политиката на ФРС в САЩ, която е ориентирана към поддържане темповете на икономически ръст. Комфортно, от гледна точка на ЕЦБ, се являва равнището на инфлация 1-2%, ето защо текущото значение на инфлацията над 3% твръде много безспокои ЕЦБ.

Сега ЕЦБ се опасява, че инфлационния ръст ще възниква вече и без скок в цените на енергоносители и хранителни продукти, за сметка на ускорен ръст на работното заплащане. Затова представителите на ЕЦБ така болезнено реагират на непреставащите исквания на профсъюзите за значително увеличение на заплатите, подкрепяни и от заплахата от стачки. Ответно на изпреварващия ръст на заплащане на труда може да стане увеличението на лихвения процент, като крайна мярка и представителите на ЕЦБ постоянно напомнят за това, опитвайки се да умерят искванията на профсъюзите. Повишението на лихвата, твърде крайно, не е на място сега за Еврозоната при условията, когато се запазва високия курс на еврото около 1.50 и напрежението на финансовите пазари. Затова на ЕЦБ не й остава нищо друго освен да държи лихвата без изменения и само на думи да изразява своята готовност да я вдигне. Обаче, в условията на спада в САЩ и това е напълно достатъчно за запазване въсходящия тренд на еврото.

По време на американската сесия вниманието на играчите ще бъде приковано към излизане на данните по дефлатора на потребителските разходи в САЩ в 15.30 ч. и излизането на Чикагския индекса на покупките на менеджъри в 16.45 ч.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *