Рибари от Португалия, Италия, Испания и Франция протестират в Брюксел

Няколко хиляди разгневени рибари от Португалия, Италия, Испания и Франция ще протестират пред сградата на Европейския парламент днес (04.06.08), предаде AFP.
Демонстрациите са продължението на стачките в Испания и Италия и блокадите на рибарски пристанища във Франция и Португалия в следствие на постоянно растящите цени на петрола и горивата. Според различни източници протестиращите рибари ще са между 5 хил. и 8 хил. души.
Вчера Конфедерацията на рибарите в Испания реши да продължи стачните действия за неопределен период и поиска спешни разговори с премиера Хосе Луис Сапатеро. До две седмици повечето от испанските риболовни пристанища ще бъдат блокирани, предупредиха от Конфедерацията. В Испания има най-много официално регистрирани компании, които се занимават с риболов.
Португалските рибари решиха да продължат със стачните действия поне още един ден след срещата с министъра на селското стопанство Хайме Силва. Профсъюзите и асоциациите на рибарите в страната ще обсъдят днес следобед предложението на Силва да бъде отпуснат заем на стойност 40 млн. евро за сектора.
През тази седмица представители на рибарите от Испания, Португалия, Италия и Франция ще се срещнат в Мадрид за да обсъдят предложение за помощ от ЕС за най-засегнатите от високата цена на горивата.
econ.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *