Рилският манастир е безспорен лидер сред обектите, посещавани от чужденците

Безспорният лидер сред обектите, които се посещават от чужденци в България, е Рилският манастир. Това каза на пресконференция във Варна Бранимир Ботев, зам.-министър на икономиката и енергетиката с ресор туризъм, който присъства на откриването на седмия Черноморски туристически форум на тема „Историко-археологически туризъм – наследство с перспектива”, предаде Радио „Фокус” – Варна.

„Същевременно, потенциалът, който България има е толкова голям, че понякога ние дори не успяваме да открояваме тези обекти, които могат да бъдат лансирани. При нас големият проблем не е, че нямаме обекти, ние имаме 43 000 паметника, които са регистрирани като културно-историческо наследство в България, ние не можем да ги превърнем в туристически атракции – това е най-големият проблем и там трябва да бъдат насочени усилията в близките няколко години”, подчерта Бранимир Ботев.

Той допълни, че приоритетно трябва да се инвестира в културно-историческо наследство, инфраструктура до съответните обекти, и всичко, което е свързано с чартърни линии и осигуряване на по-висок поток.

„Работи се в тази посока. Може би до края на годината ще има договор с Китай, който ще осигури сериозен брой туристи, осигурени със съответния въздушен коридор и превозвач”, каза още Ботев. В Министерството на регионалното развитие има конкретна програма в следващия програмен период, която е в размер на 112 млн. евро, бенефициенти по проектите могат да бъдат общини и неправителствени организации на регионално ниво, каза още Ботев.

Подписан е и меморандум в Санкт Петербург, визиращ възможността за развитие на два допълнителни продукта – културно-исторически туризъм по стъпките на Руско-турската война и религиозен туризъм. Ботев посочи, че има много голям интерес от страна на Руската православна църква и вече се разработват и конкретни маршрути.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *