Рисковият капитал се насочва към Югоизточна Европа и Турция?

Рисковите инвеститори се ориентират като цяло към Интернет, финансовите услуги и чистите технологии.
Според училището по мениджмънт Wharton, регионът Югоизточна Европа и Турция в момента е една от горещите точки на рисковия капитал по света. Най-често рисковите инвеститори, които избират да правят бизнес в този край на света, избират сектора финансови услуги.
Според базирания в САЩ фондов мениджър Денис Календжа, финансовите услуги дават действително най-добрите възможности за разгръщане на рисков бизнес в региона. Търговските банки постигат добри резултати, което от своя страна вещае, че ще се ползват още повече финансови услуги, като например фирми за управление на индивидуални богатства.
В момента секторът недвижими имоти изпитва затруднения, включително имотите на първа линия на морето в Хърватия, което създава добра възможност за инвеститорите, запознати с района. Защото Югоизточна Европа е фрагментиран пазар, с много малки по размер страни, говорещи на различни езици.
Според Календжа, индустриалните сектори в региона изпитват критична нужда да се консолидират и да създадат икономии от мащаба. Но преди избухването на глобалната финансова криза, местните бизнесмени си мислеха, че сами могат да създадат компании, без да си партнират през граница. Сага мениджърите са по-склонни да дискутират сливания и поглъщания: „Регионът осъзнава, че не може да се справи сам и най-сетне е узрял за инвестиции и консолидация“.
Рисковите капиталисти, които биха пожелали да дойдат в Югоизточна Европа, лесно могат да намерят трите или четирите семейства или инвеститори, които доминират местната индустрия. Това е добра начална точка за навлизане на пазара с инвестиции, които ще помогнат на бизнеса да се консолидира.
Календжа също така отбелязва, че инвеститорите в Западна Европа все по-често поглеждат на югоизток за по-висока доходност. Но тези инвеститори нямат опит на регионалните пазари. Същевременно най-талантливите и образовани бизнесмени от Югоизточна Европа и Турция се движат в противоположната посока, насочвайки се към по-големите пазари на Западна Европа и Северна Америка. Така че местните бизнесмени, които искат да останат в региона стават все по-малко: още една възможност за рисковия капитал.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *