Рискът от бедност в България остава най-високият в ЕС

Политическите планове на правителството са определени като уместни, но недостатъчно амбициозни – особено по отношение на пазара на труда, образованието и енергетиката.
Тази оценка е част от новите мерки за координация на икономическото управление в Евросъюза, които предвиждат преглед на финансовата и икономическа политика на държавите-членки в рамките на така наречения икономически семестър, предаде БНР, цитирано от КРОСС.
България е изпълнила частично препоръките от юни миналата година, когато стартира тази нова процедура. Днес със знак плюс се оценяват намаляването на бюджетния дефицит и това, че дългът ни е втория най-нисък в Евросъюза. В същото време обаче комисията обръща внимание, че заетостта е намаляла с 8 на сто за две години продължава да спада, което налага преориентиране на политиките на пазара на труда, особено по отношение на младежката безработица. „Създаването на работни места не е достатъчно високо в дневния ред на правителството“, гласи работнит документ за България. В него се подчертава, че страната ни се представя зле в международните образователни изследвания и че това показва структурни проблеми в осигуряването на качествено образование.
Устойчивостта на пенсионната система още не е гарантирана, отбелязва Еврокомисията и препоръчва допълнителни мерки. Тя посочва още, че качеството на публичните разходи, ефективността на данъчната система и бизнесклимата са под оптималните, както и че България е зависима от енергиен внос от един доставчик по едно трасе, а вътрешният й пазар на газ и електричество не е достатъчно работещ.
Други проблеми са ограниченото финансиране за малкия и средния бизнес, административните бариери и недостатъчно благоприятната бизнес среда. Научните изследвания са посочени като основна слабост, отбелязано е и че страната ни изпуска потенциала за растеж чрез иновации. Въпреки стабилния напредък от последните две години, България все още не използва достатъчно еврофондовете.
Рискът от бедност у нас остава най-високия в ЕС и два пъти над средния за 27-те, а намаляването на бедността и социалното изключване са посочени като голямо предизвикателство пред властите в България.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *