Ричард Ран: Харченето на фискалния резерв е лоша идея

 
България трябва да свали бюджетния си дефицит под 3 % и да не позволява да се увеличава съотношението между брутния вътрешен продукт и дълга. Това заяви д-р Ричард Ран, председател на Института за Световен икономически растеж и председател на Надзорния съвет на Института за пазарна икономика, предаде Дарик радио.
„Харченето на фискалния резерв е лоша идея“, категоричен е Ран. Той допълни, че със средствата от него не трябва да се покриват текущи разходи, а да се правят капиталови инвестиции. По думите му – България е като „ярка звезда“ сред останалите европейски страни, където сътоношението между БВП и дълга непрекъснато расте. Ако се стигне до ситуацията в Гърция – дългът да бъде 120 % от БВП, тогава тази страна „пада от скалата“, допълни Ран.
Според него големите икономики като Германия и Великобритания също имат сериозен проблем с увеличаването на публичния дълг. По думите на Ран България е в много по-добра позиция от тях и това прави перспективите на страната ни много по-добри. Ран бе категоричен, че трябва да се реформира пенсионната система. 63 години пенсионна възраст е твърде ранна, допълни Ран. По думите на икономиста – трябва да се въведе система, чрез която хората сами определят кога да се пенсионират.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *