Робите правят по 150 млрд. годишно

Трудът насила в частния сектор на световната икономика носи годишно незаконни приходи от 150 млрд. долара, гласи доклад на Международната организация по труда към ООН, съобщава Guradian.

Според изследването почти две трети от приходите или 99 млрд. долара идват от сексуалната експлоатация.

Останалата част от печалбата се придобива от насилствен труд, вариращ от почистване на къщи до строителство, земеделие и работа в мини.

Над 21 млн. души са принуждавани насилствено да работят, да се занимават с трафик на всевъзможни неща или са подложени на т. нар. съвременно робство на момичета и жени в сексуалната сфера и в къщната работа. Мъжете са експлоатирани основно в сфери като селското стопанство, строителството, производството и минния сектори, в които годишно се натрупват 43 млрд. долара незаконни печалби.

Останалите 8 млрд. долара се формират от спестяванията на частни домакинства, направени чрез неплащането или даването на по-малко от заработените пари на домашните работници, принуждавани насила да се трудят.

Годишно тези незаконни печалби, пресметнати на една тяхна жертва, са най-високи в развитите страни по света /$34 800 на човек/, следвани от държавите в Близкия изток /$15 000/. Най-ниски са „печалбите“ в Азиатско-Тихоокеанския регион /$5000/ и в Африка /$3500 на човек/.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *