Роботизиран мозък се самообучава през интернет

Изследователи в областта на компютърните науки от Университета Корнел в Итака, Ню Йорк създават масивно хранилище за информация, което ще позволи на устройства по целия свят да се обучават едни други.

Роботите ще ползват над 10 терабайта данни от хранилището Robo Brain през интернет. Базата данни вече се попълва в публичния облак Amazon Web Service, а в проекта участват учени и от други университети, вкл. Станфорд, Браун и Калифорнийския университет в Бъркли.

Идеята на учените под ръководството на Ашутош Саксена е да създадат централен машинен мозък, към който по необходимост ще се обръщат роботи от целия свят, за да научат как да изпълнят едно или друго действие. Така ще отпадне необходимостта от обучение на всеки робот самостоятелно за конкретни задачи, което е свързано със сериозни разходи.

Всеки робот в мрежата на Robo Brain ще трябва да познава устройството на света – какво например е маса и какво е жив организъм, да се научи как да се отнася с тях и да разбере своето място. Ако роботът, бил той оператор в цех или помощник на човека у дома, се сблъска с непозната ситуация, ще може да се обърне към Robo Brain, за да потърси решение.

През юли в облачното хранилище на Robo Brain са качени 1 милиард изображения, 120 000 видео клипа от YouTube и 100 милиона практически ръководства и инструкции. Учените са добави също обучаваща информация за различните роботи, създадени в лабораториите.

В процеса на обучение роботите изпращат обратно в облачното хранилище информация за опита, който са придобили. Така се поддържа ръстът на „мозъка” – той се обогатява с все повече качествени знания и опит, който може да бъде предаден на други роботи.

Така например, ако робот потърси информация как да измие съдовете, Robo Brain ще му предложи видео и изображения, свързани с тази дейност. Системата разпознава обектите и принципите на тяхното използване, наред с човешкия език и поведение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *