Роботи вместо хора ще сглобяват iPhone 6

Роботи ще заменят хората в заводите на Foxconn за производство на iPhone. В момента текат финални изпитания на робота-асемблатор Foxbot и се очаква скоро ограничен брой машини да влязат в употреба, съобщи Apple Insider, позовавайки се на изявление на шефа на Foxconn пред акционери.

Тайванската компания, която изпълнява голяма част от поръчките на Apple, планира в перспектива да внедри 10000 робота. Всеки от тях ще може да сглобява 30000 устройства, т.е. машините ще бъдат по-ефективни от хората.

С помощта на армията от роботи Foxconn ще може да произвежда 300 милиона iPhone устройства на година и така напълно да покрие нуждите на Apple. Роботите ще се трудят денонощно, без да допускат брак и да се оплакват от лоши условия на труд.

Цената на един Foxbot е около 20-25 хиляди долара и в крайна сметка, като се отчетат производителността и жизнения цикъл на робота, той излиза по-евтин от човека.

В момента Foxconn разполага с 1,2 милиона души. В допълнение, компанията наема сезонни работници при започване на масово производство на нов модел смартфон или таблет.

Работниците на Foxconn създават доста проблеми на компанията. Често те не спазват строгите технологични изисквания, което принуждава ръководството да засилва контрола. Това, от своя страна, води до недоволство, бунтове и дори до самоубийства. Замяната на хората с роботи ще елиминира подобни проблеми, надяват се в компанията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *