Робърт Каплан: Не се лутайте по пътища без изход!

 
 

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: За да не попадаме в задъдена улица…

Разберете накъде отивате и как ще стигнете дотам, а след това планирайте и правете стратегии! Това посъветва българските управници известният преподавател по стратегии на управлението от университета в Харвард Р. Каплан.

 Българите трябва да мислят в по-дългосрочна перспектива, смята Робърт Каплан: „Ако харчите пари, за да потушите пожарите, подпалени от кризата, трябва да насочите паричния ресурс в сфери, които в бъдеще ще ви направят по-силни. Разходите за краткосрочно подобряване на ситуацията няма да подобрят качеството на живота на хората в дългосрочен план“, каза Робърт Каплан след днешната си среща в София с премиера Бойко Борисов, с министри, банкери и представители на неправителствения сектор.

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Сега е моментът за орязване на излишните разходи!
Каплан: Три пъти мерете, един път режете!
Дори по време на криза парите трябва да се насочват към сектори, които имат дългосрочен ефект върху развитието на нацията, смята експертът. Това са трансферите към образователната сфера, здравеопазването и изграждането на транспортната инфраструктура. „Борисов ми отговори, че точно това щял да направи“, каза Каплан след срещата си с премиера. „Ако днес инвестирате в човешкия капитал, вие инвестирате в бъдещето на нацията и нейния просперитет. Разбрах от Борисов колко много хора в днешна България са бедни и се нуждаят от грижите на държавата. Сигурен съм, че за тях нещо трябва да се направи. Но по-важно е да се създаде фундамент за излизането на тези хора от мизерията, като се даде възможност на икономиката да изработи парите, нужни за социалната промяна, а на да се хвърлят средства в краткосрочно подпомагане с неясен ефект.“
Според американския учен ресурсите на България са ограничени и страната се намира във времена, в които ситуацията продължава да се влошава. Това предизвикателство поставя акцент върху повишаването на конкурентоспособността на икономиката, казва Каплан. За да може България да поддържа темповете на развитие, държавата трябва да направите точен баланс между краткосрочните и дългосрочните цели и средствата, които са нужни за постигането им, убеден е експертът. 
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Гръцката криза – важен урок за България
Да се поучим от гръцките грешки!
Във връзка с гръцката криза Каплан казва: „Това, което се случва в Гърция, е важен урок за България как да избегне опасните разходки по пътища без изход. Гърция похарчи много пари, за да осигури добруването на хора, които никога не са работили, за хора, които се пенсионират на 50 години и за дългосрочно подпомагане на безработни. Затова страната сега няма пари да инвестира в хора, които всъщност вършат работата.
Използвайте кризата, за да съкратите разходи, които представляват излишни социални трансфери, и насочете свитите налични ресурси към изливането на основите на бъдещето. Инвестирайте в хората и тяхното образование, инвестирайте в инфраструктурата, инвестирайте в здравеопазването – това е платформата за бъдещия растеж“, категоричен е преподавателят по стратегии на управлението от Харвардския университет Робърт Каплан.
 

 

 Н. Цеков, Дойче веле 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *