Родените през лятото са по-здрави

Хората, родени през лятото, са по-здрави, показва ново проучване. Явлението може да се обясни с това, че майките получават повече слънце по време на бременността и до нероденото бебе в утробата достига повече витамин D.

Изследването е направено на почти милион британци, родени през юни, юли и август. Резултатите показват, че летните бебета се раждат по-тежки и стават по-високи като пораснат. За първи път учените доказали, че родените през лятото момичета започват пубертета си по-късно, което е индикация за по-добро здраве в по-късен етап от живота. Ранният пубертет при момичетата се свързва с по-висок риск от диабет, сърдечни заболявания и рак на гърдата.

Авторът на изследването д-р Джон Пери от университета в Кеймбридж обясни, че в повечето случаи децата са заченати „произволно”. Според него все по-често бъдещите родители се стремят за зачеване в определен месец, изследвайки какви влияния има това върху детето им. Това е първият път, в който доказваме, че месецът на раждане има измерим ефект върху развитието и здравето”, обясни д-р Пери, като добави, че е необходима още работа, за да се разберат механизмите, които стоят зад този ефект.

Предишни изследвания показват, деца, родени между юни и октомври, вероятно ще бъдат малко по-високи и с по-големи кости, тъй като по време на бременността майката е подложена на повече слънчеви лъчи. Бебетата, родени през есента и зимата са по-склонни да развият хранителни алергии. Астмата е също по-често срещана при родените есента, а според една от теориите това се дължи на увеличеното излагане на алергени като домашен прах през първите няколко месеца от живота, които се прекарват у дома заради лошото време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *