Роджърс: Държавните намеси в САЩ поставят света пред депресия

Америка рискува да изпрати целия свят в рецесия поради факта, че заради огромните средства за спасяване на американски компании се ограбва капитал, който е необходим за фирмите в добро здраве, смята инвеститорът Джим Роджърс.
„САЩ изземат активи от компетентни хора и ги дават на некомпетентни“, заявява Роджърс, който е председател на Борда на директорите на Rogers Holdings. „Това е лоша икономика“, посочва специалистът, цитиран от Bloomberg.
Американското правителство е трябвало да остави гиганта AIG, чийто резултати за последното тримесечие на миналата година са били най-слабите в корпоративната история, да банкрутира, казва Роджърс. САЩ повтарят грешките на Япония от 90-те години и рискуват създаването на „банки-зомбита“ чрез спасяването на провалили се компании за финансови услуги, които е трябвало да обявят фалит, посочва той.
Роджърс очаква петролът отново да започне да поскъпва и да бъдат поставени нови рекордни цени. Причината за това са пресъхването на залежите и липсата на новооткрити петролни полета.
„Запасите от петрол се понижават в целия свят. Цената трябва да се повиши много. Не знам дали черното злато ще достигне до рекордните си нива през следващите три или пет години. Не знам кога, но това ще стане“, казва Роджърс.
Той предупреждава, че хората трябва да се подготвят за инфлация заради това, че правителствата по целия свят печатат пари, за да стимулират икономиките. „Ще имаме сериозна, сериозна инфлация по пътя си. Иска ми се да не зная кога ще стане това“, завършва специалистът.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *