Роди ли глобалният хаос COVID-19 нов балон на пазарите?

Ралито на валутните и фондовите пазари, започнало от края на октомври 2020 година и продължаващо с различна честота до днес, все още няма единна оценка защо се появи и защо се разви по този начин. Баналното обяснение напоследък, че за всички беди е виновен коронавирусът COVID-19, заради срива през март, когато в целия свят бяха въведени първите социални и икономически ограничения, има основание, но започва да отстъпва пред други мнения, между които и преобладаващото напоследък „финансова анархия“, а от началото на годината вече се налага и „пазарна еуфория“. Не са малко пазарните анализатори, които сравняват ралито от миналия октомври досега с „дот ком“ балона преди 20 години. И сега като тогава имаше резки скокове и стремителни спадове.

Една съпоставка на динамиката на основните борсови индекси от двете страни на Океана го потвърждава. Например нюйоркският Dow Jones Industrial Average, в който са включени 30-те най-ликвидни щатски компании, се срива на три и половина годишно дъно на 23 март 2020 г. до 18 592 пункта и от тогава до 11 февруари 2021 г. нараства до 31 307 пункта или ръст от 68.39%. От 30 октомври 2020 г. до началото на 2021 година е отчетен ръст от 14.74%, след това нарастването се забавя, но не спира – за 40 дни прибавя нови 2.95% и на 11 февруари 2021 година достига исторически 40-годишен връх!

Приблизително същото е и положението с общия европейски индекс STOXX Europe 600, в който са включени 600-те най-големи компании от 27 страни в Западна Европа и за първи път е публикуван на 17 юли 1998 г. На 23 март 2020 г. слиза на шест и половина годишно дъно, до 280 пункта и от тогава до 30 декември 2020 година нараства с 43.12%. От 30 октомври до началото на 2021 година се повишава с 16.83%, след това и при този общ индикатор нарастването се забавя, но не спира – за 40 дни е отчетен ръст от нови 2.73% и достига невиждано ниво, откакто е създаден индексът!

Засега има само признаци за нов „балон“ както казват анализаторите на банка JP Morgan, като имат предвид случая с веригата магазини за видеоигри GameStop от края на миналата и през януари на новата 2021 годината. Дали, обаче, балонът ще се спука, предстои да се види, но прогнозите на анализаторите от най-големите банки в света не вещаят такова бъдеще за пазарите на акции.

В същото време сега на власт са „акциите на растежа“, които според Bloomberg са един от катализаторите за скорошното рали на световните фондови пазари. Емитентите на тези ценни книжа обикновено увеличават приходите и печалбите си по-бързо от своите конкуренти. По правило тези компании са концентрирани в нови индустрии (например високи технологии) със значителен потенциал за растеж на бизнеса. Когато са включени в дългосрочни портфейли, „акциите на растежа“ могат да предложат отлична възвръщаемост на инвеститорите.

Bank of America очаква корекция на пазара 5-10% през първото тримесечие

В доклада на BofA RIC, в който авторите му се шегуват, че „понякога те бият камбаната на върха“, добавят още три много важни фактора: Първо, цикличен връх в емитирането на акции изглежда е вероятен през първата половина на 2021 г. От BofA отбелязват, че „вече сме надминали предишния рекорд за емитиране на акции от дот-ком балона. В същото време през последните две години броят на нерентабилните първични публични предлагания (IPO) e около 80%, което означава, че „инвеститорите не искат да купуват толкова много нови нерентабилни компании, след като много от тях се опариха през 2000 г.  Второ, „невероятното рали“ при акциите с малка капитализация през последните месеци беше силен бичи сигнал за цикъла и за възстановяване на компаниите с малка капитализация, продължила 10 години.

И накрая, банката предупреждава, че сред световните компании, които предлагат прогнози за печалби, много от тях са ревизирали очакванията си за индикатора EPS* (по него се определя печалбата на всяка акция) превишавайки дори скоковете през 2004 и 2009 г. И докато действителният ръст на печалбата може да не достигне своя връх тази година, фондовият пазар винаги гледа към бъдещето. С други думи, акциите сега са на цена, близка до съвършенство, превишаващи консенсусните очаквания, пишат в заключение анализаторите на BofA RIC.

Паниката отминава на валутния пазар

Притесненията на пазарните участници, определяни от много наблюдатели като паника, свързани с COVID-19, започва да отминава, тъй като Фед предоставя и ще продължи да предоставя т. нар. евтини пари без да се притеснява за инфлацията, което ще продължи да притиска щатския долар. През тази година доларът може да се изправи пред разнородни перспективи, дори ако САЩ се превърнат в двигател на глобалния растеж. Пандемията доведе до „значително влошаване“ на текущата сметка и фискалната позиция на САЩ, така че трябва да се признае, че основите на долара изглеждат отрицателни, обобщават анализаторите на банката JP Morgan. Според тях, евтиният долар е един от начините САЩ да привлекат чуждестранен капитал за финансиране на двойния си дефицит (бюджет и платежен баланс). Бъдещето предрича хетерогенност на факторите, влияещи върху долара, дори и икономическото възстановяване да демонстрира глобалната „изключителност на САЩ“, както вижда страната си новият президент Байдън. Това ще осигури повишена волатилност на долара в сравнение с валутите с ниска доходност като еврото и йената. Процикличните валути, обаче, като австралийския, канадския и новозеландския долар може да изглеждат по-привлекателни от американския си съименник.

Доларът вероятно ще отслабва постепенно, тъй като Фед поддържа своята ултралиберална парична политика, дори след като инфлацията в крайна сметка започна да се повишава слабо, пишат анализаторите на една от най-големите френски банки Societe Generale. Те са по-крайни, тъй като очакват долара да пада няколко години. Според Кийт Джакс от SocGen, Фед изглежда не е загрижен за ниските курсове на щатската валута, които са подхранили експлозивния растеж на дълговите пазари и надценяването на активите, вкл. и на акциите, и на борсовите стоки. Според него, Централната банка на САЩ вероятно ще продължи да предоставя на пазара евтини пари. „Всичко, от което можем да се поучим от сегашната еуфория, е да продадем доларите си и да сме благодарни, че промяната на валутния тренд ще се случи постепенно и за няколко години, а не за месеци“, съветват анализаторите на SocGen.

Ролята на статистиката за валутните пазари

За търговците на валута са много важни статистическите макроикономически показатели – безработица, инфлация, производителност, брутен вътрешен продукт, държавен дълг, които са важни и за регулаторите, които определят лихвите по кредитите и на държавните облигации. Тези показатели оказват съществено влияние върху валутните курсове и дълговите книжа.

Най-пресният пример е от сряда вечерта, 10 февруари, когато в речта си пред членовете на Икономическия клуб на Ню Йорк председателят на Федералния резерв на САЩ (Фед – централната банка на САЩ) Джером Пауъл заяви, че Американската централна банка не възнамерява да променя настоящата политика и ще продължи да стимулира икономиката чрез ниски лихвени проценти и мащабни покупки на активи.

Пауъл обърна внимание и на все още високия процент на безработицата, като повтори, че политиката на централната банка позволява да се поддържа годишна инфлация над 2% за известно време, преди регулаторът да започне да повишава лихвите. Председателят на Фед подчерта значението на фискалните стимули, като отбеляза, че паричната политика сама по себе си няма да е достатъчна, за да доведе до пълно възстановяване на пазара на труда, парализиран от COVID-19. Пауъл също така отбеляза, че е по-малко загрижен от перспективата за повишаване на инфлацията, отколкото за икономическите последици от пандемията на коронавируса. На другия ден, американският долар се понижи до двумесечно дъно.

Слабият долар и високодоходните валути

Слабият долар е малко вероятно да помогне значително на високодоходните валути (турска лира, бразилски реал, руска рубла, южноафрикански ранд, мексиканско песо и чилийско песо) на развиващите се пазари поради продължаващата слабост на техните икономики, прогнозират аналазитароите на Fitch Solutions (компанията за анализи и прогнози на агенцията за кредитен рейтинг Fitch Ratings).

„Високодоходните валути са по-уязвими от тези с ниска доходност, затова смятаме, че това ще остане ключов фактор през цялата 2021 г., тъй като епидемичните рискове могат допълнително да изострят тези уязвимости, въпреки атрактивния характер на високодоходните валути в момента“, пише в анализа. Според неговите автори, тази слабост може да се изрази в отрицателни лихви, двоен дефицит (бюджет и платежен баланс) или високо ниво на външния дълг.

През последното десетилетие валутите с висока доходност са склонни да реагират по-добре на промените на курса на долара и в двете посоки, отколкото азиатските валути с по-ниска доходност. В близкото минало, обаче, ситуацията беше променена: с нарастването на долара високодоходните валути поевтиняваха повече от нискодоходните, а при спад показваха растеж, но по-слаб.

Еврото на Драги

Еврото потенциално ще се възползва не само в краткосрочен, но и в дългосрочен период поне от половин година, от това, че бившият президент на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги ще бъде новият премиер на Италия, написаха анализаторите на Commerzbank, втората по големина банка в Германия. Италианският президент Серджо Матарела възложи на Драги да сформира правителство, след като бившата управляваща коалиция се разпадна поради разногласия по отношение на борбата срещу пандемията на коронавируса.

Анализаторката Анте Прафке от Commerzbank заяви пред „Ройтерс“, че Италия може да стане по-стабилна начело с Драги, тъй като той може да осъществи така необходимите за страната структурни реформи, тъй като не е обвързан политически. Връзките на Драги в Европа след мандата му в ЕЦБ означават, че той може да получи допълнителни средства от ЕС, което ще доведе до допълнителна стабилност за Италия и еврото, уточнява анализаторката. Тя препоръча да не се забравя, че Драги призова за създаването на единен бюджет за еврозоната, който ще увеличи финансовата стабилност на региона и ще допринесе за дългосрочното укрепване на единната валута.

„Изводът е, че ефектът от грамадните стимули скоро ще изчезне, задълбочавайки нарастващия дефицит по текущата сметка на САЩ, което ще окаже натиск върху щатския долар“, прогнизира валутният анализатор на Commonwealth Bank of Australia Джоузеф Капурзо в бележка до клиентите на банката, получена и от „Ройтерс“. „Закъснялата“ европейска програма за ваксиниране, от друга страна, ще ограничи печалбите на евро в близко бъдеще, но Старият континент най-вероятно ще навакса изоставането до лятото, след което единната валута може да нарасне до 1.28 долара за първи път от 2014 г. насам“, прогнозира Капурзо.

  авторГеорги ВУЛОВ, 3е-news.net

*EPS е инвестиционен термин за индекс по който се определя печалбата от всяка една акция. У нас този индекс е по-познат като „печалба на брой акция“. EPS се използва най-вече при инвестиционните пазари, които търгуват с ценни книжа. Изключително важно е да се разбере, че този индекс служи за изчисляване на печалбата на самата компания, а не на нейните акционери. EPS изчислява колко пари печели акционерното дружество за всяка своя акция.

Обзорът има аналитичен характер и не е препоръка за сделки с акции и други инструменти на борсите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *