Роди се гигант за 165 млрд. долара

Нов телекомуникационен гигант се ражда в САЩ. Най-голямата компания в страната от този сектор ще има пазарна капитализация от 165 млрд. долара. Тя ще бъде създадена след сливането на АТ and T и BellSouth Corp. Сделката е за 67 млрд. долара, обявиха от компаниите. Така те се надяват да преборят заедно конкуренцията на съперника си Verizon, който е собственост на британския мобилен оператор Vodafone.

Сделката ще обедини и собствеността върху мобилния щатски оператор Cingular Wireless. В момента 60% от него са притежание на AT&T, а 40% – на BellSouth. След завършване на одобрената от американските регулаторни власти сделка Cingular ще бъде преименуван на AT&T, прогнозират анализатори.

Сливането ще върне компанията BellSouth към първоначалния й статус. Тя е създадена като подразделение на AT&T, но през 1980 г. се отделя от компанията майка заедно с няколко други оператора. Очаква се сделката да засили позициите и на двете телекомуникационни фирми, които имат затруднения през последните години. Новият гигант ще разпростира дейността си в 22 американски щата. Като причина за сливането се сочи и конкуренцията, която традиционните телекомуникационни мрежи срещат в лицето на фирмите, предлагащи интернет и кабелна телефония.

„Това сливане е естествената следваща логична стъпка, която е от съществено значение за клиентите и акционерите на двете компании“, се казва в изявление на президента на АТ&T Едуард Уитакър Джуниър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *