Родните банкери очакват сериозни съкращения

Около 8-10% ще бъдат съкращенията в банковия сектор у нас. Очакванията са в най-близко време с работните си места да се разделят между 2000 и 2500 души. Това прогнозираха представители на сектора пред „Дневник“. От края на миналата година досега са освободени около 1000 – 1500 служители. Заетите в банковата система са около 25 000, но тепърва предстои БНБ да публикува официалните данни за 2008 г.
Най-много съкращения се предприемат в кредитните центрове, където се одобрява отпускането на заеми, и в кредитните отдели по клоновата мрежа. Освен служители от звената, занимаващи се с кредитиране, в някои случаи се намалява численият състав на отдели за деловодство, съобщиха от бранша.
Стъпката е логична, коментират в банковите среди и напомнят, че има рязко забавяне на кредитирането, което се развиваше бурно допреди пет месеца, както и че икономическата среда е променена в резултат на глобалната финансова криза. До неотдавна банките разкриваха нови клонове и офиси, разширявайки точките си на присъствие. Сега в условията на световна криза, свито кредитиране и замразяване на проекти от страна на компаниите те преразглеждат плановете си. В някои банки служители се пренасочват от един отдел в друг, без да се правят съкращения. В други се променя системата на заплащане, но също се запазват работните места.Наблюдаваният процес е резултат от развитието на глобалната криза, която оказва ефект и върху икономиката и пазара у нас. Прогнозите на банкери за тази година са, че тя няма да е лека и че ще премине под знака на свито кредитиране. В такова време на криза банките могат да се съсредоточат върху това да си „ревизират къщата“, коментират банкери. Вниманието им ще бъде насочено и към оптимизиране на дейността им като цяло.Това включва намаляване на разходите и по-засилен контрол върху тях. Като част от контрола и оптимизирането на разходите и дейността са и съкращенията там, където се налагат, допълват те. Добра страна на всичко това е, че сега банките ще имат възможност да се съсредоточат например върху довършването на проекти, отложени заради конкурентната надпревара в последните две години, е прогнозата на представителите на бранша.
Именно заради острата конкуренция в банковия сектор през последните няколко години и бурното разрастване на кредитирането търсенето и текучеството на кадри беше особено активно. Стигна се до ситуация на преливане на служители от една в друга банка, като се практикуваше дори „кражба“ на служители. Голямо текучество се наблюдаваше на нива среден мениджмънт, като в общия случай, тръгвайки си от една банка, мениджърът „взимаше“ и хората от отдела си.
По официални данни от тримесечния бюлетин „Търговските банки в България“ на БНБ към края на 2007 г. заетите служители в банковия сектор са били 30 571. Спрямо предходната година – 2006 г., те са се увеличили с 3833 служители, или 14.33%. В края на декември 2007 г. сумата на активите на един служител е била 1.933 млн. лв., а година по-рано – 1.578 млн. лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *