Родните индекси се оцветиха в червено днес

Европейските и азиатските пазари нараснаха днес благодарение на оптимизма за сключването на споразумение в Сената за дълговия таван на САЩ. Въпреки това американските акции започнаха деня с понижения след 4 поредни дни на покачвания.
За разлика от световните пазари българските индекси се оцветиха в червено, като най-значителен спад от 1.17% записа BGREIT. Търговията на Българска фондова борса се раздвижи леко след застоя от последните няколко дни и общият изтъргуван обем достигна 945 хил. лева.
Най-активна днес беше търговията по позициите на две от дружествата със специална инвестиционна цел. Акциите на „Софарма имоти” АДСИЦ се покачиха с 3.34% до 2.445 лева за брой, а две пакетни сделки с книжа на „Адванс Терафонд” АДСИЦ добавиха 185 хил. лева към дневния оборот, като пазарната оценка на инвеститора в земеделска земя остава 2.2 лева за една ценна книга.
Най-значително покачване от 8.18% до цена от 5.95 лева за един брой днес записа „Проучване и добив на нефт и газ” АД, а „Софарма” АД и „Софарма Трейдинг” АД добавиха съответно 1.35 и 2.47% към пазарната си капитализация.
На отрицателна територия с понижения между 1 и 2% приключиха „Монбат” АД, „Химимпорт” АД, „Трейс груп холд” АД и „Еврохолд България” АД, а с една сделка „Бианор Холдинг” АД изтри 5.17% от стойността си.
На пазара на компенсаторни инструменти жилищните записи и земеделските бонове поскъпнаха съответно до 40 и 52 стотинки за лев номинал, а компенсаторните записи продължават да се търгуват на цена от 40 стотинки за брой.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *