Родният парацетамол настигна вносния панадол

Ампула витамин С скочи до левче

Цените на лекарствата тръгнаха нагоре, таксата за доктор изяжда отстъпките на здравната каса

Витамин С, парацетамол и геритамин нео са само част от лекарствата, които поскъпват. Увеличението при някои медикаменти е минимално, при други – 100%, а при трети – няколко пъти. Повечето от столичните аптеки обаче все още продават по старите цени, установи репортерска проверка на „Стандарт“.

По закон фармацевтичните производители могат да вдигат цените два пъти годишно. Комисията по лекарствата в МЗ приема новите цифри след финансова обосновката на производителя. Лекарствата у нас се облагат с 20 процента ДДС.Само геритамин нео на „Актавис“ вече е по нова цена, но скоро очакваме още увеличения на лекарства. Това каза за „Стандарт“ Нейко Попов, управител на столичната аптека „Славейков“ на ъгъла на ул. „Граф Игнатиев“ и „Раковски“. Досега 20-те таблетки на комбинирания витамин А и Е са се предлагали за 3,23 лв. От 9 януари обаче цената им е скочила на 4,95 лв.

Нямам възможност да купувам толкова скъпи витамини, макар и качествени, сподели възрастна дама. От известно време тя предпочитала герикапс, хранителна добавка, съдържаща също витамин А и Е, но двойно по-евтина.

Цената на масово прилагания през зимния сезон парацетамол, производство на „Актавис“, също отива нагоре, както вече писа в. „Стандарт“. Досега препаратът за лечение на настинка и по-леки грипни неразположения се предлагаше за 1,67 лв., но съвсем скоро време цената му ще бъде 1,91, уточни Попов. Така родният парацетамол се изравнява финансово с вносния панадол. 12 таблетки от 500 мг се продават на „Славейков“ за 1,87 лв. Същото количество разтворими таблетки панадол струва 2,11 лв. Парацетамолът съдържа 20 таблетки и цялото ми семейство е свикнало да се лекува с този медикамент, сподели Таня Здравкова. Тя се впечатлила от цената на ампулите витамин С, които струват по левче. За 10 ампули дадох 10 лева, диви се младата жена.

„Витамин С става 1 лев? Съпругът ми непрекъснато си купува.“ Цветана Варийска се притеснява дали ще може да се снабдява с поскъпналия универсален витамин. В момента той все още се намира за 40-45 ст. в аптечната мрежа. Очаква се обаче скоро да стигне левче. Г-жа Варийска се вълнува и от факта, че потребителската такса при личния й лекар „изяжда“ отстъпката, която й се полага от здравната каса за корвитол, медикамент за регулиране на кръвното налягане.

Има обаче ясен отговор защо тогава ходи на лекар? За мен са важни прегледите при доктора, не мога да се самолекувам, обясни пациентката.

Румяна МИЛЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *