Ройтерс: България отлага газовите връзки със съседите с година

Технически пречки с Гърция и бавният преговорен процес с Турция пречат на българските усилия да намали своята пълна газова зависимост от руските доставки на „синьо гориво“, пише Ройтерс.
 
Междусистемните връзки, които трябваше да заработят през 2013 г., ще доставят азербайджански газ или втечнен газ от терминалите за регазификация, с които разполагат нашите южни съседки. Най-бедната страна членка на ЕС задоволява 85% от своята консумация за сметка на природния газ, доставян от руската „Газпром“, отбелязва агенцията.
Мрежовият оператор „Булгартрансгаз“ ще използва 117 милиона евро, за да финансира българската част от интерконекторите с Румъния, Гърция, Турция и Сърбия, заяви изпълнителният директор на компанията Кирил Темелков. „България ще има истински, конкурентен газов пазар и по-ниски цени за потребителите само ако построи газови връзки със своите съседи и така постигне диверсификация на доставчиците и маршрутите“, каза той, представяйки новия план.
„Булгартрансгаз“ твърди, че двата тръбопровода, свързващи ни с Гърция и Турция, щели да бъдат готови до края на 2014. Трудности при избора на маршрут за 180 км (112 мили) междусистемна връзка с Гърция, която ще транспортира до 5 млрд. куб. м годишно, забавя проекта, обясни Темелков.
„Булгартрансгаз“ все още преговаря за изграждането на газопровод турската компания „Боташ“, но остава отворена за разговори и с други частни компании за включването им като инвеститори на дългото 205 км трасе.
Тази тръба може да бъде включена като начална точка за подкрепяния от ЕС проект „Набуко-Запад“, който трябва да транспортира каспийски газ за Европа от България до Австрия, добави той, цитиран от Ройтерс.
София вече стартира изграждането на 25-километровата връзка с Румъния по дъното на река Дунав през август. Очаква се тя да бъде открита следващия май. А междусистемната връзка със Сърбия се очаква да бъде готова през 2015 г.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *