Ройтерс: Еврокомисията е готова да оттегли плана за задължително разпределение на бежанците

Брюксел е готов да изостави идеята си за задължителна разпределителна система за бежанците в ЕС, чрез която трябваше да се преместят 120 000 имигранти от Италия, Гърция и Унгария в останалите държави членки. Ново предложение на Европейската комисия ще бъде доброволна система за прием на търсещи убежище, за която се застъпиха източноевропейските държави, предаде „Ройтерс“.

Отстъпката е била предвидена, след като на срещата на вътрешните министри на ЕС в понеделник тази седмица не стигнаха до съгласие задължително да приемат имигранти.

Не е ясно дали новият план ще спечели подкрепа от страна на Германия и Франция, понеже доброволното разпределение вероятно ще увеличи тежестта върху тях повече, отколкото при сценария със задължителните квоти.

Европейските представители обаче правят всичко възможно да избегнат втори провал.

„Нашата цел е да съхраним единтвото в Европа“, заяви европейските комисар за имиграцията Димитрис Аврамопулос през евродепутатите в Брюксел днес.

Според представители на Еврокомисията: „Задължителната схема вече не е опция“, но „важното е, цифрата от 120 000 души да се запази“.

Унгария, Словакия, Чехия, Румъния и Полша са основните противници на задължителните квоти. Лидерите на тези държави смятат, че този механизъм ще привлче повече имигранти към Европа. Бившите съветски държави не са приспособени към имиграция в толкова голям мащаб, напомня „Ройтерс“.

Финансовите санкции за страните, които не желаят да приемат своя дял от бежанци, също вероятно ще бъде друг възможен компромис.

Предложеният от Жан-Клод Юнкер План предвижда санкции до 0.002% от БВП за страните, които решават да не участват в схемата. Германия предложи пари да бъдат спрени от европейското финансиране за съответните държави членки.

Ако се промени системата за гласуване, за да бъде одобрено решението за квотната система на мнозинство, а не единодушие, това ще бъде „правно постижимо, но контрапродуктивно политически“.

„Освен това, ние не искаме да изпращаме хората там, където те не са добре дошли“, заявяват от Европейската комисия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *