Ройтерс: ЕЦБ ще пробва дълбочината на водата до края на годината

Докато се вихрят дебати за това кога точно да започнат преговорите за разработване на стратегии за оттегляне на спешната подкрепа за икономиката, нараства увереността на валутните пазари, че до края на 2009 г. Европейската централна банка (ЕЦБ) ще започне да пробва дълбочината на водата, информира Ройтерс.

След като през септември 2008 г. световната кредитна криза се задълбочи, ЕЦБ предостави на банките неограничени ликвидни средства, като се отказа ефективно от контрола над предлагането на пари на пазара с надеждата, че в замяна кредитирането ще се върне към нормалните обеми.

На фона на нарастващия брой признаците, които сочат, че най-лошото от кризата може би вече е отминало, централната банка рано или късно ще трябва да си върне контрола върху обема на парите в обращение.

Освен ако ЕЦБ не намали предлагането на пари, след като започне да увеличава водещите си лихви, банките ще имат толкова пари по сметките си, че всяко увеличаване на ставките ще крие опасността да се прехвърли и на реалната икономика. В системата вече има огромен излишък.

Проблемът пред ЕЦБ е кога и как да започне да изтегля тези средства от икономиката, това е тема, към която финансовите пазари са крайно чувствителни. Банката има още два (редовни – бел. ред.) търга, за да започне да експериментира до какво равнище да вдигне цената на кредитирането. ЕЦБ просто би могла да обяви, че повече няма да се отпускат пари за по една година.

Малко е вероятно ЕЦБ да направи допълнителен 12-месечен търг през следващата година, отбелязва икономистът от Сити Юрген Михелс.

Ако го направят, то това ще намали възможността да се измъкнат от сегашното много ниско ниво на водещите лихви. Банките ще имат осигурено финансиране при крайно ниски лихви след края на следващата година, когато очакваме ЕЦБ да започне отново да повишава лихвите, допълва г-н Михелс.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *