Ройтерс: Спа туризмът в България набира скорост

София /КРОСС/ Спа туризмът в България набира скорост, пише в материал агенция Ройтерс. „Използваме водата като лекарство“, казва д-р Светия Тужаров от рехабилитационната болница в Хисар, където спа и уелнес хотелите никнат като гъби през последните години.
Основаният от римляните град, някога обграден с високи стени, които да пазят лековитите извори, е сред десетината курортни града в балканската страна, които се опитват да възродят традициите в балнеотерапията и да привлекат заможни туристи.
От черноморските курорти „Албена“ и Поморие на изток, до Велинград и Сандански на югозапад, нови луксозни хотели вече са изградили репутация сред българите и чужденците заради високото качество на услугите. Туризмът, който формира около 8% от БВП, остава един от малкото източници на чуждестранни приходи за най-бедната страна в ЕС, чиято икономика се сви с 5% миналата година, а през тази година се очаква стагнация. Приходите от международен туризъм останаха незасегнати през миналата година на ниво от 2.6 млрд. евро. Регистриран е годишен ръст от 7.8% на посетителите в ски курортите за първите два месеца на тази година. Ранните резервации за летния сезон също се увеличиха, като се очакват повече туристи от Германия, Русия и Израел.
Слънчево време, ниски цени

Преди падането на комунизма през 1989 г. хората от Скандинавия, бившия съветски блок и Близкия изток бяха редовни гости на минералните извори, които лекуват различни заболявания – от подагра до стерилитет. През последното десетилетие България се рекламираше почти изцяло като евтина дестинация за летните и зимните ваканции и обърна гръб на разнообразните си природни ресурси. Негативните последици от ширещото се застрояване в известните ски и черноморски курорти принудиха балканската страна да намери нови начини да привлече туристи, като постави в центъра на вниманието спа курортите и историческото си наследство.

Спа туризмът е привлякъл инвестиции от около 5.4 млрд. долара за последните пет години, сочат данните на Българския съюз за балнеология и спа туризъм. Компании от Израел, Русия, Кувейт, Катар и Оман вече са инвестирали или са проявили интерес.
Правителството и индустрията се надяват, че спа туризмът може да е движещата сила на сектора с годишен ръст от 10%. „Като предимства можем да предложим уникалността на минералните води, екологично чистите райони, добрият баланс между цена и качество. Потенциалът е голям“, посочва зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов.

Сега индустрията се рекламира в Германия, на Балканите, в Израел и Русия.
80% от посетителите в уелнес хотелите са българи. Хората на 30-40-годишна възраст, които някога са ходили на минерални бани с бабите и дядовците си или при организирани училищни екскурзии, сега се връщат, за да се възползват от лечебните свойства на водата и да се поддържат в добро здраве.
„Приятели ни го препоръчаха. Не сме били тук от деца“, казва 33-годишната зъболекарка Иванка Иванова близо до басейна на хотел във Велинград. „Харесва ни. Пейзажът е чудесен“, допълва тя. Големият дял български туристи изглежда парадоксален за страна, където средната месечна заплата е около 250 евро, а икономическата криза е в своята връхна точка. Мениджърите на хотели споделят, че клиентите им са предимно хора със средства, а броят им е нараснал през последното десетилетие, особено през последните 6-7 години.

Според Съюза на спа индустрията делът на туризма от БВП може да се удвои за следващите три години, ако България се установи на европейския пазар като целогодишна дестинация, залагайки на спа и културния туризъм, които лесно могат да бъдат съчетани. „С това, което има, България може да се превърне в Меката на балнеологията. Но има нужда от стратегия“, казва Румен Драганов, председател на Института по анализи и оценки в туризма.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *