Ролята на индустрията за устойчивото развитие на обществото

До скоро виждахме, че икономическият модел на англо-американския свят преобладаваше в стопанския живот. Тое се характеризираше с висок и относително стабилен икономически ръст. Много анализатори предположиха, че ще станем свидетели на края на циклите в икономиката, цикличността на икономическия живот.

В същия период на наблюдението германската икономика се разглеждаше като структурно остаряла поради сравнително високия дял на индустрията с реализирането на БВП. Тогава се исказваха предложения за структурна преориентация към развитие на икономиката на услугите. Независимо от това състояние на нещата към онзи момент, Германия се превърна в движеща сила на европейската икономика. Страната изживя нов стопански подем и нейният модел успешно противодейства на световната финансова криза от 2009г.

През последните няколко десетилетия нараства делът на индустриалните услуги, което дава резултат в посока на размиване на границите на сектора на индустрията и сектора на услугите. Това може да се възприема като един неизбежен и естествен процес на симбиоза, а продуктите, които съчетават в себе си индустриални продукти и услуги са всъщност на практика е един хбриден краен продукт.

Няма никакво съмнение, че индустрията е в основата както на националните, така и на глобалните вериги на създаване на стойност, което безспорно рефлектира върху ролята им за развитието на обема на цялата международна търговска дейност. Важно е да се отбележи, че страните с по-висок дял на индустрията в структурата на БВП бяха обективно засегнати по-слабо от кризата в сравнение с икономте на страните с по-нисък дял на индустрия.

На индустрията се разчита да даде своя дял в решаването на проблемите и предизивикателствата на съвременната епоха.  Такива предизвикателства се очертават да бъдат увеличаването на населението глобално и лиматичните промени. Индустрията заедно с разработването на нови технологии ще има потенциала да зададе нови индустриални решения.

Отделянето на сериозно внимание и преосмислянето на индустрия по-нов начин за социално-икономическото развитие в рзвитие държави е важен ход, който дава причина на много икономически експерти да говорят за нова индустриална революция. В ядрото на тази революция стоят новите информационни и комуникационни технологии, Интернет, новите технологии за добиване на енергия от възобновяеми източници. На практика става дума за появата на наукоемка индустрия с висока степен на иновативност. Тази нова форма на индустриализация ще направи нещо важно, а именно ще намали зависимостта на стопанския растеж от използването на суровини за енергия.

 

Митко ДИНКОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *