Роман Василев: Г-н Цонев, вие сте абсолютен престъпник

 

„Г-н Цонев, ще бъдете арестуван и обвинен в престъпление корупционно. Тъй като сте си абсолютен престъпник… колеги, както за всеки един престъпник – както трябва. Долу на земята, на колене!“.
Тези думи на зам.-градския прокурор Роман Василев, които се чуват от клипа на МВР, заснет по време на задържането на бившия военен министър, предизвикаха полемика как се извършват арестите у нас. 
Под въпрос беше поставено и разпространението на кадрите в медиите, което става без съгласието на арестуваните.
Защитниците на тримата задържани коментираха пред БТА, че обмислят да заведат жалба в Съда за правата на човека в Страсбург заради начина, по който са осъществени арестите и репликите, които са отправяни към клиентите им.
За БНР адвокат Михаил Екимджиев заяви, че според него демонстративните арести напоследък говорят за реставрация на полицейщината в България.

 

По думите му не е необходимо те да се извършват в нарушение на Конституцията. Той смята, че вчера  
полицаите и прокурорът са превишили правомощията си. 
В отговор вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че никога не се знае накъде ще тръгне една операция по задържане, както и дали лицето е въоръжено.
„Когато се извършва подобен подкуп за промяна на съдебно решение и наказателно преследване на лица и хора, които са били в управлението на държавата, и са сключили неизгодна сделка за 120 млн. лева, което е в ущърб на българския данъкоплатец, и 40 млн. са платени веднага след подписване на този договор, донякъде ние просто искаме да гарантираме, че лицата ще бъдат задържани с доказателства“, коментира той.
Според Цветанов случилото се се преекспонира малко повече
Когато с неговото съзнание той предприема действия да манипулира един съдебен бъдещ процес, това означава, че той е в състояние да направи всичко да възпрепятства правоохранителната система, посочи още той.
Относно думите на Роман Василев, че Николай Цонев е „абсолютен престъпник“, министърът отбеляза, че за него невинен е всеки до издаването на присъда срещу него.
Той допълни, че и полицаите, и прокурорите са изнервени, защото денонощният им труд понякога се проваля заради такъв съдия, който отсъжда в полза на повечето пари.
Цветанов изрази предположение, че случващото се през последните три седмици от началото на операцията е подействало по-емоционално на Роман Василев.
Коментарите дали полицията не превишава правомощията си при арестите започнаха още със задържането на Алексей Петров. Тогава главната редакторка на в. „Галерия“ Кристина Патрашкова коментира,  че „МВР ходи да арестува с камера като риалити шоу“. 
„Потресена съм от разпространеното видео от пресцентъра на МВР. Показен, доста груб арест на човек, за който не се знае дали обвиненията ще издържат в съда. Изглежда сякаш зад всичко това стоят много лични мотиви“, отбеляза тя в интервю за в. „24 часа“.  
След задържането на председателя на общинския съвет във Варна Борислав Гуцанов пък съпругата му заяви, че ще заведе иск срещу служителите на реда, защото те разбили вратата на дома им, нахлули в спалнята и насочили оръжие срещу двете им малки деца.
В отговор на тези думи вътрешният министър заяви, че
всеки задържан или неговите роднини имат право да говорят каквото си искат
и допълни, че при другите адреси не е имало проблеми. Когато Гуцанов видял полицаите обаче, той затворил вратата и затова се наложило да я разбиват.
Когато има полицейска проверка и се осигурява необходимият безпрепятствен достъп на влизане, естествено, че не се оказва нито сила, нито допълнителни физически действия, посочи Цветанов. 
В сутрешния блок на БНТ тази сутрин зам.-главният прокурор Бойко Найденов отказа да коментира кадрите от ареста на Николай Цонев.
„Съгласно Закона за МВР колегите извършват задържанията и потребяват помощни средства. Прокуратурата няма отношение, честно казано. Според мен те трябва да свършат така работата си, че да не остават никакви възможности за реакция от страна на задържаните лица, а това по какъв начин ще го направят, го решават те“, заяви Найденов.
Относно квалификацията, че Цонев е „абсолютен престъпник“ той каза единствено, че престъпник е „всяко лице, което е обявено от съда за такъв с постановената му осъдителна присъда“.
В Софийския градски съд (СГС) все още не е внесено искане за постоянно задържане на Николай Цонев и другите двама арестувани. То трябва да бъде внесено в рамките на 72-часовото задържане, което изтича в неделя, съобщи за „Фокус“ градският прокурор на София Николай Кокинов.
Тримата са привлечени като обвиняеми за предлагане на подкуп на длъжностно лице
за което е предвидено наказание до 10 години лишаване от свобода и до 15 хил. лв. глоба. Повдигнато им е общо обвинение.  
Само трима съдии от наказателното отделение в СГС не са си направили отвод за гледането на мярката за неотклонение на техния колега Петър Сантиров. 
За БНР шефката на Инспектората към Висшия съдебен съвет Ана Караиванова каза, че когато Сантиров е кандидатствал за председател на Софийския районен съд е бил изваден случай на много забавено произнасяне при искане за отмяна на мярка за неотклонение в нарушение на фиксирания в закона срок.
Предстои всичките му дела да бъдат прегледани, за да се види има ли случаи, когато са неоснователнo забавяни и може ли да му се търси дисциплинарна отговорност. Трябва да наказваме по-тежко магистратите, за да очистим системата, беше категорична тя.
Караиванова каза още, че практиката й сочи, че забавянето на произнасянето по едно дело е по някакъв начин покана: „Стимулирайте ме, за да се произнеса и то да се произнеса така, както искате вие“. 

 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *