Ромска банда изпрала 3.5 млн. лв с измами

Ромска банда от известен цигански клан от Долни Дъбник, изпрал над 3.5 млн. лв. от измами, обжалва пред Апелативния съд във Велико Търново получената присъда от общо 38 г. затвор.

Ромска група от Иванка и  Иван Маринови, както и техните деца Елисавета, Горан и Станьо, бяха осъдени през декември м.г. затова, че от 2009 до декември 2013 г. получили, използвали и прикрили произхода на огромната сума. Освен наложеното наказание от общо 38 години затвор, петимата са осъдени и на конфискация на имущество и по 30 000 лв. глоби в полза на държавата.
Фамилията получавала американска валута и злато, след като Иванка Маринова измамила три палестинки от град Рамала, че ще ги освободи от проклятие. Чужденките били излъгани, че може да се повлияе на тяхното здраве с нестандартни методи на лечение и че ще им се подобри съдбата. Най-вероятно „лечението“ било извършвано дистанционно чрез интернет.
Иванка и Елисавета Маринови дори пътували на два пъти до Близкия изток. Парите били превеждани с банкови преводи. В делото са описани 212 случая. При по-големи трансфери получателите обикновено подписвали декларация, че сумите са за търговия със земя. Парите обаче вложили в покъщнина, скъпи коли и злато.
Майката бе осъдена на 10 години строг затвор, глоба и конфискация, както и да заплати на трите си жертви 2 417 010 долара, представляващи обезщетение за претърпените от тях имуществени вреди в резултат на престъплението.
Същата присъда получи и съпругът й Иван, който в Долни Дъбник и Плевен извършил финансови операции и сделки с пари, за които знаел че са придобити чрез тежко умишлено престъпление, извършено от Иванка. Средствата и имуществото, предмет на изпирането на пари, са в особено големи размери – всичко на обща стойност 464 735 лв.
13 години строг затвор отнесе Станьо Маринов, който в София, Плевен, Велико Търново, Русе и Ловеч получил и изпрал щатски долари, чиято левова равностойност е 3 181 378 лева. Престъплението представлява особено тежък случай, а прането на пари е в особено големи размери, пише в решението.
Със същата присъда, подсъдимия Горан е осъден на 5 г. лишаване от свобода за извършени сделки и финансови операции с 193 104 лв., за които знаел че са придобити от измамите на неговата майка.
Условно е наказанието само за Елисавета Маринова, призната за виновна, че е получила и вложила в имущество над 158 000 лв. от наглите машинации на Иванка.
По време на разследването от петимата били конфискувани златни предмети за близо 400 000 лева, както и три скъпи автомобила, чиято стойност е за близо 200 000 лева. Запорирани са им банкови сметки и два имота.
След арестите им през януари 2014 г. стана ясно, че братята Станьо и Горан предоставили документи от ТЕЛК, че не виждат изобщо – имат 100% слепота. Което не пречи в същото това време „кьоравият“  Горан да кара бързи скъпи лимузини и дори бил осъден на пробация за шофиране без книжка. В последните години фамилията няма декларирани доходи.
Апелативните магистрати ще разгледат делото в понеделник.
Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *