Ромски лидер свързан с измами за 50 млн. лв. в жп компания

Акцията е започнала във връзка с образувано наказателно производство с участието на Национална следствена служба НСлС и ГДБОП и под ръководството на Върховна касационна прокуратура (ВКП), съобщиха оттам.
Разследването е образувано през ноември срещу виновно длъжностно лице от НКЖИ за присвоявания, неизгодни сделки, пране на пари и данъчни престъпления. Операцията продължава. Извършват се обиски, претърсвания и изземвания на документи, компютърна информация в централата на националната компания, както и в други три офиса. Уточняват се и лицата за разпити, уточниха от ВКП.
Вътрешният министър потвърди, че със схемата е свързан лидерът на ромската организация ДРОМ Илия Илиев, предаде БГНЕС. „Фамилията е свързана“, заяви той по повод информацията на Mediapool, че връзката на Илиев с въпросните фирми е брат му Йордан Илиев. Справка във фирмения регистър ДАКСИ показва, че братът на ромския лидер е в управата на строителната фирма „Енерджи груп 2003“, на „Димекс – Йордан Илиев“ и „Димекс груп“. Участва и в управлението на организацията ДРОМ, както и във фирмата „Кристални води“, която също се занимава със строителство. Йордан Илиев фигурира и в управлението на една фондация – „Нашия свят“ и едно сдружение – Българска асоциация за ромски бизнес.
Цветанов каза, че Илия Илиев не е от ГЕРБ, а „общински съветник в листата на партията и представляваше политическата си формация“ – през 2007 г.
„Схемите, по които било източвано дружеството, е следната: обявяват се обществени поръчки за строителни дейности, които се печелят от фирми. Цената, която им е платена обаче, не отговаря реално на свършената работа. Това е ставало чрез сключване на неизгодни договори в последните 5 години“, поясни той. Министърът отказа да отговори колко са фирмите и договорите и дали те са били сключени от бившия генерален директор на НКЖИ Антон Гинев. Цветанов посочи единствено, че договорите са сключени от служители на високо ниво в бившето ръководство.
По неофициална информация става въпрос основно за обществени поръчки за ремонти и строежи на релсови пътища, сключвани в нарушение на Закона за обществените поръчки (ЗОП) с фирми, които не са разполагали с необходимата техника да извършват въпросните дейности. Впоследствие поръчките са били отстъпвани на подизпълнители, пак в нарушение на закона.
„Разследват се сделки в НКЖИ до 2009 година. Става дума за големи обществени поръчки за сериозни суми. Решенията за тези обществени поръчки са взети от отговорни органи“, коментира пред журналисти заместник-главният прокурор Камен Ситнилски. Попитан дали това е престъпността на „белите якички“ той отговори: „Не мога да кажа дали е само на „белите якички“, защото те са от едната страна. От другата може да са и недостатъчно измитите ръце. Парите се дават от единия и се приемат от другия“.
По повод провежданата операция магистратът коментира: „Щом сме тръгнали с увереност от сутринта едва ли си представяте, че днес сме решили. Явно преди това сме натрупали информация и сме взели решението на базата на предварителни материали. Днешната реализация се надявам да е начало на едно успешно доказано обвинение“.
Междувременно стачката в БДЖ и НКЖИ продължава вече девети ден.  Вчера изпълнителният директор на БДЖ Йордан Недев съобщи, че е имало години, в които компанията е била източвана с по 50 млн. лева на година. Последните 2-3 години били откраднати по 30-40 млн., а за 2011-та – 10 млн. лева. „Краде се безобразно. Не мога да разбира как може да има хора, които да подкрепят кражбите. По няколко линии се краде – едното е битовото, другото е документно. Но това не са толкова лесни за доказване неща“, каза Недев.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *