Роснефть глътна и последната хапка от ЮКОС

Роснефть купи Самаранефтегаз, последното производствено поделение от наследството на ЮКОС. По този начин Роснефть си подпечата пълното поглъщане на петролната империя на Михаил Ходорковски, която бе някога най-голямата в Русия, коментира Financial Times.

Руската държавна петролна компания заплати $6.43 млрд. за поделението и трите рафинерии, като за по-малко от 10 минути победи единствения друг участник в търга.

Последният непродаден актив на ЮКОС е небостъргачът, в който се намираше щаб-квартирата на Ходорковски. Московското здание ще се изнесе за продажба в петък при начална цена $850 млн. и отново Роснефть се спряга като печелившия купувач.

Роснефть се оглавява от Игорь Сечин, заместник-ръководител по персонала на Кремъл. Сечин се оказа победителят от подетата от държавата офанзива срещу ЮКОС, която смачка компанията с искания за $33 млрд. данъци и вкара в затвора Ходорковски за измами и укриване на данъци.

Поглъщането превърна Роснефть от номер осем в страната сред големите производители на петрол с активи от $6 млрд. до най-голям производител с пазарна капитализация над $90 млрд.

Бившите миноритарни собственици на ЮКОС назоваха в съда Сечин като виновник за „експроприацията“ на тяхната компания.

Само за $9.4 млрд. Роснефть купи Юганскнефтегаз, най-голямата производствена единица на ЮКОС, в условията на принудителна продажба през декември 2004. Тази покупка се трансформира в 75% от резервната база на компанията и за една нощ буквално утрои производствените мощности. Платената сума бе незабавно компенсирана, когато в ППО бяха продадени акции за $10.4 млрд., оценявайки пазарната капитализация на Роснефть на $80 млрд.

По сходен начин, Роснефть като един от основните кредитори на ЮКОС (заради дълговете, за които казват, че Юганскнефтегаз е направил) ще си прибере $10 млрд. от продажбата на фалита. Това значи, че незабавно ще бъдат възстановени онези общо $13.2 млрд., похарчени за производствените поделения на ЮКОС, включително и Томскнефть миналата седмица.

Мажоритарният собственик на ЮКОС, GML, жестоко критикува продажбите като експроприация от държавата и казва, че въз основа на пазарните оценки на Роснефть Томскнефть, Самаранефтегаз и рафинериите имат обща стойност $40 млрд.

Андрей Иларионов, бивш икономически съветник на президента, казва, че схемата сега е по-лоша от аукционите в средата на деветдесетте, когато перлите на руската индустрия са били продадени на група вътрешни бизнесмени, сред които и Ходорковский, купил ЮКОС за $300 млн.

„Тогава това поне бе насочено към създаване на нова класа от бизнес барони“, казал е Иларионов за FT. Според него, схемата, при която Роснефть ще си върне незабавно по-голямата част от похарчените средства за придобиването на ЮКОС, наподобява „типична КГБ операция“.

„На КГБ им харесваше да се финансират не от техния собствен бюджет, а за сметка на своите жертви. Те превърнаха това в специална форма на изкуство“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *