Роснефт ще предложи акциите си в диапазона между 5,85 и 7,85 долара за брой

Третата по големина руска петролна компания OAO Роснефт определи днес ценови диапазон за продажба на акциите си на дългоочакваното първично публично предлагане, което ще се проведе едновременно на борсите в Лондон и Москва.

От компанията заявиха, че ще предложат акциите си на цена между 5.85 и 7.85 долара за брой, въз основа на които пазарната капитализация на компанията се очаква да възлезе между 60 и 80 млрд. долара.

В същото време плановете на групата включват набиране на капитал в размер на около 10 млрд. долара, основната част от които ще се използват за покриване на задълженията на компанията, свързани с покупката на нефтеното находище на Юкос.

Очаква се акциите на Роснефт да започнат да се търгуват от 14 юли едновременно на борсите в Лондон и Москва.

Роснефт се превърна в третата най-голяма руска петролна компания, след като стана собственик на най-голямото находище на Юкос, което бе отнето от компанията от страна на правителството за неизплатени задължения към бюджета.

Очаква се първичното публично предлагане да се проведе през тази седмица, като мениджъри ще са инвестиционните банки Morgan Stanley, JPMorgan Chase & Co., Dresdner Kleinwort Wasserstein и ABN Amro Holding NV.

За изминалото тримесечие, приключило на 31 март, от компанията отчетоха печалба в размер на 802 млн. долара на фона на реализираната за същото тримесечие на миналата година печалба в размер на 724 млн. долара.

В същото време благодарение на ръста в цената на петрола приходите на компанията са се повишили със значителните 72% до ниво от 7.5 млрд. долара.

За изминалата 2005 година от Роснефт отчетоха ръст в печалбата си над 5 пъти, отново благодарение на повишението в цената на петрола, както и след придобиването на основното производствено звено на Юкос.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *