Роуминг услугите за SMS поевтиняват със 60% от юли

От юли цената на роуминг услугите за SMS трябва да поевтинеят с 60%. Това ще наложи Европейският съюз след като експертните комисии на Европарламента одобриха предложението да има таван за цените на роуминга и поевтиняване на интернет услугата в чужбина.
От юли изпращането на SMS в чужбина, на територията на Европейския съюз, ще струва не повече от 11 евроцента, а получаването 4 цента, информира bТВ.
Новите европейски цени ще наложат на българските оператори да поевтинят услугата три пъти. Българските такси са по-скъпи от тези на други европейски страни.
Мобилните оператори обаче подържат приблизително еднакви цени в целия Европейски съюз. Те бяха обвинени от Европейската комисия в оформянето на картел. Изпращането на SMS в чужбина струва десет пъти повече отколкото в националната мрежа.
През миналата година европейските граждани са изпратили над два и половина милиарди съобщения, което е донесло на телефонните компании над 800 милиона евро.
Европейската комисия смята да наложи таван и за интернет услуги, които в момента са много високи, налагайки таван от 1 евро на разтоварен мегабайт.
Комисарят е констатирала случай на френски гражданин, който получил сметка от 40 хиляди евро, защото разтоварил филм на GSM-а си вън от Франция.

insurance.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *