Рублата удари нови исторически дъна спрямо долара и еврото

Руската рубла продължава да отслабва днес, ударяйки нови исторически дъна спрямо долара и еврото въпреки лекото възстановяване на цените на петрола.

Руската валута е подложена под натиск и през новата седмица, поевтинявайки с 0,76 на сто до 42,233 за един долар.

Същевременно спрямо единната европейската валута руските пари са надолу с 0,98 на сто до 53,605.

По този начин евро-доларовата кошница отстъпи до най-ниското си някога ниво от 47,08 рубли в първите минути на търговията на борсата в Москва. Централната банка използва измерителя за проследяване на покупателната сила на паричното средство на вътрешния пазар.

Централната банка също съобщи официално, че е отделила 2,736 млрд. долара от валутните си резерви, за да подкрепи паричното средство на 23 октомври.

По-рано през миналата седмица централната банка реши отново да остави курса на рублата да плава в определени граници, като започна да продава долари и евро, за да смекчи поевтиняването на рублата, когато тя се приближи до пределната граница на диапазона. Коридорът се измества автоматично с 5 копейки, когато интервенцията е в размер на 350 млн. долара.

Така от началото на октомври банката покачи 38 пъти границата на валутния коридор и е похарчила около 13,35 млрд. долара, за да ограничи свободното падане на рублата. Освен на западните санкции, поевтиняването ѝ се дължи и на спада в цените на петрола.

Според анализатори вероятността за допълнителен натиск върху рублата идва и от факта, че през последните дни се засили обсъждането на последиците от прехода към плаващ валутен курс. Реализирането на мярката е планирано за 2015 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *