Румен Овчаров: Токът се вдига, но не шоково

Токът ще поскъпне, но не шоково. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Всички компании от отрасъла – електроцентралите, НЕК и електроразпределителните дружества, вече поискаха поскъпване на тока, но Държавната комисия за енергийно и водно регулиране още не е започнала да разглежда заявленията. Ако те са обосновани, комисията ще ги приеме.

МИНКО МИНЕВ

Вероятно по-високите цени за производителите ще влязат от юли. Токът за крайните потребители е замразен до 1 октомври и увеличението ще е наесен. Овчаров отново заяви, че България има най-ниските цени на електроенергията, природния газ и парното в Европа. Ние притискаме българските енергийни дружества като „Булгаргаз“ например да работят с норма на възвръщаемост между 1 и 2%. В същото време в приватизационните договори на чуждите инвеститори, които купиха електроразпределителните дружества, е заложена възвръщаемост 15-16%, каза още Овчаров. Според него трябва да се намери комплексно разрешение на проблема с нормата за възвръщаемост, която в момента поставя в неравно положение българските и чуждите инвеститори. В отговор на въпрос дали това ще стане чрез повишаване на нормата за родните и фирми и намаляването й за чуждите, министърът на икономиката и енергетиката каза, че такъв вариант може да се обмисли.

Министърът обеща, че през следващата седмица ще огласи какви мерки ще се вземат по отношение на сметките за парно. Те са прекалено високи по две причини. Първо, защото много хора са се отказали и топлинната енергия трябва да се разпредели между малцината останали абонати. От друга страна има и нередности, свързани с работата на топлинните счетоводители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *