Румен Петков: Дянков е тежък гаф за държавата

Бившият вътрешен министър Румен Петков прогнозира в близките няколко месеца смяна на министри от кабинета „Борисов”.„При всички положения смени ще има, няма как да няма. На такова правителство, брошка катоСимеон Дянковстига“, заяви Петков пред телевизия PRO.BG, цитиран от БГНЕС. Той добави, че Дянков „е дребен лъжец и клеветник“ и ще го съди, защото е изговорил много глупости по негов адрес. Вицепремиерът заяви преди време, че докато беше министър Румен Петков е поръчал за МВР туристически хеликоптери.Оказа се, че те не са такива и са задължителни, за да влезем в Шенген.
Петков нарече Дянков още: „Крупен наш интелектуалец. Горният завършек на неговото тяло е ясен. Той е чарът за БСП и показва, че има много кухини в правителството. Дянков е тежък гаф за държавата”.
Освен смяната на вицепремиера и финансов министър, Петков посочи, че очаква от кабинета да си тръгне и строителният министър Плевнелиев. „Регионалният министър е „чест” за БСП. Ще засекретява трасета на магистрали, при положение, че това подлежи на обществен контрол”, иронизира той действията на Плевнелиев .
Петков коментира, че все още е рано да се дава оценка за дейността на вътрешния министър Цветанов. Бившият вътрешен министър прогнозира още, че президентът Георги Първанов ще остане в политиката и след приключването на втория му мандат след две години.
„Аз съм убеден, че след края на мандата си президентът ще бъде нужен на страната в още по-голяма сила”, така отогвори Петков, запитан ще създаде ли Първанов нова партия след края на мандата си.
„Президентът е най-успешният политик след 89-та година и е логично да се очаква, че няма да изхарчи ресурса, който е натрупал – със сериозния си авторитет и у нас, и в чужбина. Така, че логично е да продължи”, коментира Петков.
По думите му държавният глава е на такава възраст, че няма как да прекрати политическата си дейност. Румен Петков е убеден, че атаките от срещу Първанов са заради авторитета, който има.
„Той е най-сериозният политик в държавата, защото показа, че е държавник и че държавата е нещо, заради което си струва да се правят компромиси”, обясни Петков.
Той припомни и прогнозата на анализатора Велислава Дърева, направена още преди месец, че следващият атакуван от сегашните управляващи политик, ще бъде именно Първанов.
Депутатът допълни, че за 8-те години това, което е постигнато като отношение между президентската и другите интистуции, заслужава да бъде продължено. „Емоционалната реакция на премиера Бойко Борисов е излишна. Атаката срещу президентската институция не е нещото, с което той ще грабне сърцата на оставащите 40-50% избиратели”, категоричен е Румен Петков.
„Единствената стабилна институция за момента е Президентството, ако започнем да променяме силово там нещата, ще е много лош сигнал”, добави той.
По повод конфликта между президентската администрация и правителството заради посланическите назначения в Турция и САЩ Петков коментира, че е погрешен похват да се правят самоцелни смени.
„Този похват – искаме си нашите съученици, а тези, които не са били назначени от нас, ги махаме, защото не сме ги слагали ние – е погрешен. Не може да изхождаме от позицията – всичко започва от нас”, заяви Петков.
Като успех през първите 100 дни на новото правителство той посочи създаването на предпоставки за стабилизиране, „в известна степен“, на сектора на сигурността. „Секторът като цяло се нуждае от сигурност, но поне се създадоха предпоставки за това”, допълни Петков.
Липсата на дебати по бюджета е най-големият политически провял на държавата след 1989 г., защото политическите сили са длъжни да обясняват пред обществото своите позиции, отбеляза Румен Петков.
Бившият вътрешен министър отбеляза, че е „изненадан и смутен” от липсата на името му в телефонния тефтер и телефона на плевенския бизнесмен Красьо Черничкия.
„Моят телефон го знаят много хора, както и вашия, ако някой непознат звънне и вие му вдигнете, това престъпление ли е”, попита Петков. Според него начинът, по който скандала с Красьо Черничкия се представя в обществото не е подходящ.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *