Румен Петков предрече 2,5 млрд. щети от контрабанда

Според него вина за тази ситуация имат МВР и Министерство на финансите, защото без тях не може да се осъществи такава голяма контрабанда.
Колегата му от БСП Димитър Горов пък съобщи данни, според които за първите 7 месеца от годината от акцизи на горива са събрани 984 млн. лева, а за същия период през 2009 г. те са били над 1,13 млрд. лева. Приходите от продажби на тютюн за 7-те месеца са 920 млн. лева, докато през 2009 г. са били 1,4 млрд. лева и то при по-ниски ставки в годината, предаде БГНЕС.
Горов разказа за случай, в който на фирма „Инса ойл“ е наложен ревизионен акт на стойност около 12 млн. лева, но след обжалване на акта пред директора на агенция „Митници“ Ваньо Танов е намален с над 11 млн. лева и дължимата сума станала около 700 000. Наказанието е наложено, защото фирмата е внасяла моторно гориво, като го е отчитала като тежко гориво, което е с по-ниска ставка на акциза.  Разликата в сумите за акциз между тежко и моторното гориво за този период е била 600 лв. на 1000 литра за моторно гориво и 30 лв. на 1000 литра за тежкото гориво.
„Този случай много ярко илюстрира политиката на агенция „Митници“ – дали поведението на Ваньо Танов е резултат от корупционен реализиран натиск, дали е резултат от неграмотност и некомпетентност или злонамереност към държавата, е друг въпрос“, коментира Румен Петков.
Според него за това отговорност носи правителството. „Ако с една фирма се действа така, си даваме сметка какво се случва в държавата и какви са загубите за републиканския бюджет заради акцизните стоки от този тип. Ако не се вземат мерки от най-високо ниво, това означава, че политиката на ГЕРБ е пряко обвързана с контрабандата в България“, категоричен бе бившият вътрешен министър.
Преди няколко месеца Ваньо Танов поиска прокуратурата да провери телефони, от които получавал компрометиращи SMS-и. В единият от тях например пишело „Корабът чака на Солун – какво ще правим с цигарите?“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *