Румъния иска компенсации от ЕС заради провала на Набуко

Румънският президент Траян Бъсеску поиска от Европейския съюз (ЕС) компенсации заради провалилия се проектогазопровод Набуко, съобщава онлайн изданието euractiv.com.

“Имайте предвид, че Румъния не се поколеба между Южен поток и Набукои подкрепи точно този проект”, коментира Бъсеску, цитиран от местната преса.

През юни консорциумът, който управлява находището „Шах Дениз“II, отхвърли Набуко- Запад като възможно трасе към Европа и избра Трансадриатическия газопровод (ТАР).

Набукотрябваше да пренася природен газ от турската граница през България, Румъния и Унгария до газохранилището в близост до австрийската столица Виена. След като предпочете ТАР обаче, сега синьото гориво ще пътува за Европа през Гърция, Албания и Италия.

Същевременно напредва организацията по строителството на конкурента на Набуко– руският проектогазопровод Южен поток, който ще пренася суровината от Руската федерация, по дъното на Черно море през България, Сърбия, Унгария и Словения до Северна Италия. Разклонение на газопровода се предвижда да достига и до Босна и Херцеговина и Хърватия, но трасето няма да се отклонява през Румъния.

Спорно е обаче доколко Румъния не е имала колебания между двата проекта за газопроводи, отбелязва изданието. През 2010 г. Букурещ предостави на Газпром цялата необходима документация за прокарването на тръбата през страната. Това обаче се разглежда като опит на руснаците да окажат натиск върху България, която е предпочитана точка за влизане на подобен тръбопровод.

Идеята, че страните от региона е трябвало да избират между двата проекта, също е спорна. България например е от стратегическо значение и за двата проекта, а Европейската комисия винаги е отричала да е оказвала натиск върху страните да избират между двата проекта. От Брюксел подчертават, че за тях приоритетен е “южният газов коридор” – обозначение за трасетата, по които ще се доставя газ от Азербайджан за Европейския съюз.

Бъсеску определя Южен поток като “консолидация на хегемонията на Газпром”, но допълва, че няма нищо против проектът да бъде реализиран. Той посочва още, че е помолил румънските посланици в държавите от ЕС да разяснят румънската позиция и да окажат натиск върху Брюксел да ги компенсира заради провала на Набуко.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *