Румъния ликува: Идат американците!

Пресата обаче взе на подбив ентусиазма на управляващите

БУКУРЕЩ. Властта в Румъния изпадна в еуфория заради пристигането в страната днес на държавния секретар на САЩ Кондолиза Райс, с която ще бъде подписано Споразумение за достъп до американските бази на румънска територия. Външният министър Михай Ръзван Унгуряну заяви: „Сбъдва се това, което нашите деди и нашите родители чакаха в продължение на 60 години. Случва се това, което очакваха стотици хиляди румънци, преминали през комунистическите затвори: Идат американците!“

Румънската преса изтъква обаче, че ентусиазмът на Унгуряну маскира големия конфуз около твърденията, че в Румъния ЦРУ е ползвало тайни затвори за разпит на заподозрени сподвижници на „Ал Кайда“. Макар че полетите на ЦРУ са се извършвали в голям брой държави, само Румъния и Полша са посочени като страни, където ЦРУ е установявало затвори. Вестник „Курентул“ изтъква, че за разлика от Германия, където вчера Райс бе запитана официално за тайните полети на самолети на ЦРУ, Румъния се прави, че такава тема не съществува в двустранните отношения. Унгуряну посъветва пресата да пита Райс за затворите на ЦРУ. Сам той нямало да го направи, защото ставало дума за „буря в чаша вода“. В коментар, озаглавен „Съюзник, не васал“, вестник „Гъндул“ пише, че в кръвта на Унгуряну са влезли „васални рефлекси“ от времето на съветския блок. Според изданието с това си поведение Румъния губи уважението на партньорите си от ЕС, които са решени да изяснят докрай скандала с полетите на ЦРУ.

Според „Зирул де Яш“ специален текст в Споразумението на достъп освобождава американските военни от отговорност за престъпления, извършени на нейна територия.

Георги Готев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *