Румъния отчете 5,8% икономически ръст през първото полугодие

Финансовият министър отбеляза, че се очаква дефицит от 2,96%, тоест в рамките на 3-процентия праг, с който Румъния се е ангажирала

Румънското правителство обяви положителна актуализация на бюджета, като министърът на финансите Йонуц Миша посочи, че увеличението на брутния вътрешен продукт с 5,8% през първото шестмесечие е основният аргумент за корекцията в положителна посока на бюджета, съобщи Медиафакс.

Той посочи на пресконференция днес, че в началото на годината, когато е бил изготвен бюджетът, се е очаквал растеж на БВП с 5,2 на сто, но сега прогнозата е актуализирана до 5,6 на сто.

„Като се вземе предвид икономическия растеж от 5,6% спрямо 5,2%, колкото се очакваше при изготвянето на закона за бюджета в началото на годината, и БВП в размер на 837,1 млрд. леи (около 182 млрд. евро) спрямо 815,2 млрд. леи, колкото се предвиждаше първоначално, беше взето решение за допълване на разходите“, посочи Миша.

Той уточни, че през първото полугодиш БВП е отчел реален растеж от 5,8%, превишаващ очакваното ниво, благодарение на потреблението, частните инвестиции и външното търсене.

Финансовият министър отбеляза, че се очаква дефицит от 2,96%, тоест в рамките на 3-процентия праг, с който Румъния се е ангажирала, информира investor.bg.

Той посочи, че министерството на земеделието, на вътрешните работи, президентската администрация, тайните служби и двете камари на парламента са сред институциите, които получават повече пари в резултат на настоящата актуализация. По-малко пари ще получат министерствата на транспорта, на регионалното развитие и на комуникациите./БТА/

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *