Румъния с рекордно висока безработица

Румъния регистрира през октомври най-високото си равнище на безработица от шест години насам, информира „Гардианул“. Според данните на местната Агенция по заетостта през октомври безработицата е била 7,1 на сто или близо 654 хиляди безработни, което е най-високо ниво от октомври 2003 година, когато безработни са били 7 на сто от работоспособните граждани.
През октомври миналата година равнището на безработица в Румъния бе 4 процента.
Банките в Румъния предлагат най-скъпите кредити в Европа, твърдивестник „Ромъния либера“ и се аргументира с факта, че въпреки че Централноевропейската банка е намалила лихвите до 1 процент, в Румъния лихвите на кредитите за населението в евро почти не са се променили. Те продължават да бъдат около 7-8 процента, а в същото време в други държави са почти наполовина.
Според банкови експерти печалбата на банките в Румъния тази година ще бъде около 200 милиона евро. Това все пак е драстичен спад спрямо миналата година, когато румънските банки регистрираха рекордната печалба в размер на 1,2 милиарда евро.
„Зиуа“ пише, че държавните чиновници в Румъния се приготвят за нови протести заради орязването на бонусите им, предвидено за ноември и декември и настояват разходите за предизборните кампании за президентските избори да бъдат орязани също толкова, колкото и техните възнаграждения.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *