Румънците и българите помагат на британската икономика

Румънците и българите, които имигрират във Великобритания ще помогнат на икономиката на страната, сочи анализ на Европейската комисия, в който се предупреждава правителството на Дейвид Камерън срещу плановете му да ограничи достъпа на гражданите на двете държави до ползите от британския пазар на труда.

Според ЕК имигрантите във Великобритания от страни от Европейския съюз носят много повече ползи, включително и с данъците, които плащат, отколкото ще получат от британската социална система, пише The Telegraph.

Въпреки че признава, че масовата имиграция може да доведе до социални и инфраструктурни проблеми, ЕК счита, че като цяло въздействието е положително.

Позицията на ЕК е още едно предизвикателство към британския премиер, който се готви да не се съобрази с европейското право и да ограничи ползите за имигрантите от България, Румъния и други европейски страни. Великобритания планира да допуска до пазара на труда ограничен брой имигранти, съобразно свободните работни места в края на всяка година.

От ЕК посочват, че тъй като работниците имигранти обикновено са млади и активни, те като цяло носят полза за икономиката на сравнително ниска социална цена. Така „те помагат на икономиката на страната домакин да функционира по-добре и да се справи с недостига на специфични умения на пазара на труда.“

Общо 1 067 българи са получили разрешения за постоянно пребиваване във Великобритания през миналата година, в сравнение с едва 13 през 2011 година. Броят на имигрантите от Румъния е нараснал от 24 до 1 110.

Очаква се след отпадането на ограниченията през 2014 г. средно по 8 000 българи и румънци да имигрират във Великобритания всяка година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *