„Русатом Сервис” подписа рамково споразумение за модернизация на унгарската АЕЦ „Пакш”

Руската компания „Русатом Сервис“, част от държавната корпорация „Росатом“, и унгарската MVM Paks подписаха рамково споразумение за доставка на оборудване и резервни части за сервизно обслужване и модернизация на четирите действащи енергоблока на АЕЦ „Пакш“ в Унгария.

Документът носи рамков характер и определя основните принципи на взаимодействие на страните. Конкретните условия за доставките ще бъдат уточнени със съответните допълнения към настоящото споразумение. Подписването на рамковото споразумение се състоя в рамките на работна визита на делегация от АЕЦ „Пакш“ в Нововоронежката АЕЦ, която е една от най-старите централи в Русия и първата АЕЦ с реактори ВВЕР.

От страна на „Русатом Сервис“ споразумението бе подписано от генералния директор Евгений Салков, а от страна на MVM Paks – от колегата му Ищван Хамваш.
„През тази година руско-унгарското сътрудничество в сферата на ядрената енергетика навърши 60 години и ние сме доволни, че нашето партньорство не само продължава успешно, но и се разширява в сфери като услугите и модернизацията на АЕЦ“, отбеляза Евгений Салков.

„Подписаното рамково споразумение за сервизно обслужване и модернизация на АЕЦ „Пакш“ се явява нов етап на плодотворното сътрудничество с руската страна, осъществявано в продължение на работата на АЕЦ „Пакш“, както и в процеса на увеличаване на мощността и удължаване на срока на работа на АЕЦ „Пакш“, подчерта Ищван Хамваш.

„Русатом Сервис“ е част от руската държавна корпорация „Росатом“ и се занимава с техническото обслужване, ремонта и модернизацията на АЕЦ по руски дизайн зад граница.

АЕЦ „Пакш“ е единствената действаща ядрена централа в Унгария, разположена на 100 км от столицата Будапеща и на 5 км от град Пакш. Централата е строена по съветски проект, като всичките четири реактора са ВВЕР-440. Централата произвежда повече от 50% от електроенергията в Унгария.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *