Русия, Австралия и Холандия планират присъединяване към азиатска банка

Русия, Австралия и Холандия са изразили интерес за присъединяване към Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции (AIIB), където, заедно с Китай, още повече ще укрепи тази институция, която ще увеличи регионалното и глобално влияние преди всичко на Пекин.

AIIB представлява предизвикателство и за съществуващите глобални институции като Световната банка, затова тя получи получи студен отговор от САЩ. Но европейските и американски съюзници, сред които Великобритания, Франция, Германия и Италия, вече обявиха, че ще се присъединят към банката. Други важни страни като Турция, Южна Корея и Бразилия последваха техния пример.

В реч пред форум в град Боао на южния китайски остров Хианан, първият вицепрезидент на руското правителство Игор Шувалов заяви, че Русия планира да се присъедини към AIIB, предаде държавната китайска агенция Синхуа. На същия форум австралийския министър на финансите Матиас Корман заяви, че страната му планира да изпрати искане, за да се превърне в страна – основателка на банката AIIB, а по-късно такова искане е изпратила и Грузия.

След среща с китайския президент Си Цинпинг холандският премиер Марк Руте обяви на своя официален профил във Facebook, че Холандия също планира да се присъедини към банка.

Китайското министерство на финансите обяви по-рано, че Великобритания и Швейцария официално са приети като членки – основатели на Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции.

Първоначалните 50 милиарда долара капитал на банката, в голямата си част ще бъдат осигурени от Китай, тъй като тази банка се явява като инструмент за основно финансиране на регионалното развитие, и така се превръща във възможен конкурент на международните кредитори – като Световната банка, чиито седалища са в САЩ.

Източник : makfax.com.mk

По статията работи: Крум Пандов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *