Русия амнистира укрити капитали

Руската Държавна дума разгледа окончателно, на трето четене, закона за амнистия на капиталите. Основната цел е да се овладее масовото им изтичане от страната, предаде БНР.

Законът предвижда пълно освобождаване от наказателна отговорност при данъчни нарушения, ако физическите лица доброволно обявят своите капитали и активи в чужбина. Кампанията по узаконяването на активите започва от 1 юли и приключва в края на годината, като обхваща сделките, извършени до 1 януари 2015 г. Всеки, който иска да легализира задграничните си активи, ще трябва да попълни данъчна декларация, в която да посочи притежаваните от него имоти, транспортни средства, акции и банкови сметки.

Заявителите не са длъжни при това да разкриват произхода и структурата на своите активи в чужбина. Деклараторите няма да бъдат подложени на наказателно или административно преследване и от тях няма се изискват невнесени данъци. Това ще важи само за посоченото в декларацията, която след подаването няма да може да се допълва.

Информацията в документа ще се смята за данъчна тайна. Еднократната амнистия на капиталите беше предложена в края на миналата година от Владимир Путин. „Всички разбираме, че пари могат да се печелят по различни начини. Но съм убеден, че трябва окончателно да обърнем офшорната страница в историята на нашата страна“, заяви руският президент. Сред аргументите на вносителите е, че според международните договорености след две години всички банки, дори и в офшорните зони, ще бъдат задължени да предават информация на националните данъчни власти за сметките. „Законът засяга само тези, които са допуснали някакви данъчни или валутни нарушения. Но не и за престъпници, за мафията, за пари, спечелени от търговия с наркотици или оръжие.

Естествено, тези престъпления и парите, които се препират в резултат на тези престъпления, не попадат в обсега на закона за легализиране на капиталите. Но тези, които по някаква причина са превеждали пари, заработени от нормална търговска дейност, но са допускали нарушения на данъчното и валутното законодателство, имат възможност днес да декларират своето имущество и капитали и така да получат амнистия за извършените по-рано правонарушения“, поясни първият зам.-председател на Държавната дума Александър Жуков, цитиран от Първи канал.

Междувременно вчера в Думата бяха разгледани на първо четене и промени в данъчния кодекс във връзка със закона за амнистията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *