Русия вече гледа на изток

Русия и Китай подписаха 17 договора, включително за сътрудничество в газовата сфера. В присъствието на руския президент Владимир Путин и на китайския му колега Си Цзинпин бяха подписани меморандум за газови доставки от Русия за Китай по „западния маршрут“, рамково споразумение между руската компания „Газпром“ и Китайската национална петролна и газова корпорация /CNPC/ за доставки на природен газ от Русия в Китай, меморандум за взаимно разбирателство между „Газпром“ и Китайската национална шелфова петролна корпорация, уточни агенцията.

„Западният маршрут“ предвижда внос в Китай на газ от находища в Западен Сибир. Планира се преките доставки да започнат през 2019 г.

На 21 май тази година „Газпром“ и Китайската национална петролна и газова корпорация подписаха договор на стойност 400 млрд. долара за доставки на газ в Китай по „източния маршрут“. Документът предвижда Китай да получава 38 млрд. куб. м руски газ годишно по магистралния газопровод „Силата на Сибир“.

Новите китайско-руски рамкови споразумения регламентират продажбата на дялове от руски петролни и газови дружества на китайски инвеститори, сътрудничеството между руската банка „Сбербанк“ и Китайската компания за застраховане на експортни кредити, а също и между фирми от двете страни за осъществяване на енергийни инвестиционни проекти в сибирската Архангелска област.

Други спогодби засягат покупко-продажбата на суров петрол, хидроенергетиката, банковите кредити, доставките на машини и оборудване.

Миналата година стокообменът между Русия и Китай нарасна с 1.6% и стигна 88.8 млрд. долара, а тази година растежът му се ускори до 7% от януари до сепетмври.

Ако се запази „сегашната динамика“, възможно е през 2015 г. да двустранният стокообмен да стигне 100 млрд. долара, а до 2020 г. – 200 млрд. долара, прогнозират от Кремъл.

Русия и Китай трябва да следват избрания курс в двустранното сътрудничество независимо от промените на световната арена. Това заявиха по време на преговорите руският президент Владимир Путин и китайският му колега Си Цзинпин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *