Русия гори полски ябълки, пленява тонове български пипер

Испански нектарини се гърчат от болка под булдозерите в руския град Оренбург. Унищожени са стотици тонове плодове – полски ябълки горят в пещи край град Саратов.

От 6 август в цяла Русия започнаха мащабни военни действия срещу европейските продукти, нарушаващи въведените срещу ЕС рускиконтрасанкции за внос на стоки.Служители изгарят, мачкат или унищожават по друг начин храни, внесени в Русия въпреки ембаргото за ЕС.

През първия ден загинаха 73 тона праскови и нектарини, иззети близо до беларуската граница, 40 тона домати и 10 т сирене, пристигнало от Украйна и с неясен произход. Според Франс прес още във вторник в Самара са унищожени 114 тона европейско свинско месо.

В Тюменска област са били заловени 13 тона български пипер, а в Оренбург не успяха да се изплъзнат тонове праскови.

От Москва до Санкт Петербуг и до границата с Латвия храната попада във фурните и под булдозерите заради президентския указ, който влезе в сила на 6 август. Той нарежда храните, влезли на територията на Русия нелегално, да бъдат унищожавани по всички възможни начини, а процедурата трябва да бъде документирана с видеоматериал, за да са сигурни властите, че служителите няма да използват храната.

В Крим бяха пленени стоки, дошли на полуострова от Европа през Украйна. Нелегален български пипер и марули от Холандия, домати от Италия, целина от Германия и още марули от Норвегия, броколи и чушки от Холандия и испански салати – рукола и къдрава. Зеленчуците са конфискувани и ще бъдат унищожени по “метода за обезвреждане”.

Почивайте в мир,рукола, чушки и целина!

Равносметката от началото на седмицата сочи, че в рамките на няколко дни са унищожени близо 350 тона годни хранителни продукти, внесени незаконно от западни страни – 312 т растителна продукция и 36 т продукти от животински произход, съобщи федералната служба по ветеринарен и земеделски надзор в Русия “Росселхознадзор”.

Отличник по обемна унищожение еНовозибковският район на Брянска област. На 7 август там са елиминирани около 200 тона плодове.

Предполага се, че прасковите, нектарините, гроздето и черешите произхождат от южните страни – членки на ЕС. Шофьори твърдят, че продукцията е от Турция, но турските власти не предоставили сертификати. И така 200 тона плодове са изхвърлени на милостта на булдозерите.

“Ако властите сами ги бяха отгледали, щяха да знаят колко труд изисква това. Те трябва да бъдат съдени”, казват свидетели на унищожението. Но продавачите в местния супермаркет подкрепят действията на властите. “Тези праскови може да са отровени или с радиация. Не се нуждаем от тях,имаме си достатъчноодно производство.Русия не трябва да мълчи, когато налагат санкции срещу нея”, казва продавач.

Ембаргото засяга хранителни стоки от страни, подкрепили санкциите срещу Русия – САЩ, ЕС, Австралия, Канада и Норвегия. В четвъртък към тях бяха добавени Черна гора, Албания, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Украйна, след като тези държави подкрепиха санкциите срещу Русия.

Войната, започната от Кремъл, предизвика масово недоволство. Над четвърт милион души са подписали интернет петиция за раздаване на иззетите храни на ветерани, инвалиди, многодетни семейства и пострадали от природни бедствия, вместо да бъдат унищожавани.

Мнозина припомниха, че през последните месеци стандартът на живот е паднал и има все повече гладуващи хора по улиците. Критики дойдоха и от поддръжници на Кремъл, които обявиха, че унищожаването на тонове храна е страшна гледка.

Министърът на земеделието на Полша Марек Савицки призова руския президент Владимир Путин да спре унищожаването на контрабандно внесени храни и нарече акцията “грях”.

“Руснаците се нуждаят сега от тези продукти, а в нашите славянски традиции uнищожаването на хлябсе смята за тежък гряхГ-н Путин не трябва да прави това”, каза Сицки, цитиран от “Радио Полша”.

Войната все повече разширява мащаба си. “Росселхознадзор” предложи освен незаконно внесени хранителни продукти от Запада да започне унищожаването и на руски храни без сертификат.

“Тук се фалшифицират хранителни продукти и всички се правят, че това не се случва”, подчерта ръководителят на службата Сергей Данкверт.

“Унищожаването на храните трябва да става за сметка на производителя и продавача. Ако съответната стока е открита в магазин, значи тя трябва да се унищожи за сметка на магазина. Защо? Защото, когато купува храни, трябва да проверява и да се доверява на този, от когото я е купил”, категоричен е шефът на федералната служба.

Последните новини в сайта на “Росселхознадзор” напомнят на победоносни доклади от зона на военни действия. В района на Смоленск са унищожени 55 тона домати и праскови. В Брянска област – нектарини, праскови, череши и грозде. В района на Саратов са “арестувани” полски ябълки, които ще бъдат заличени чрезизгаряне вспециална пещ.

В Ленинградска област нектарините паднаха в неравна борба с хората. В района на Псков 39 тона плодове намериха вечен покой чрез механично унищожаване в депо.Преди забраната Русия внасяше значителна част от храните, консумирани в страната – около 30% от свинското месо, близо 10 на сто от пилешкото, около половината от млечните продукти и близо две трети от плодовете.

Като цяло мерките за изхвърляне на продукти са продуктивни, заяви “Росселхознадзор”, защото “опасната продукция с растителен произход е намаляла 5 пъти през изминалите дни”. “Така можем да заключим, че недобросъвестните европейски доставчици спряха да пробутват своите продукти в нарушение на ответните руски санкции към Запада”, заключи службата.

“Шпигел”: Путин унищожава храни като сомалийците и ислямистите

Германското сп. “Шпигел” поставя руското унищожаване на хранителни запаси редом с действията на сомалийските екстремисти или радикалистите от “Ислямска държава”.

“Всеки, който гори вещи, бързо се превръща в съмнителна компания – пише “Шпигел”. – Преди няколко години сомалийските бунтовници хвърляха продукти в огъня заради техния чуждестранен произход. Наскоро същото се случи с пакети с хуманитарна помощ от САЩ, които бяха унищожени от “Ислямска държава”. А сега и президентът Путин издаде указ да се унищожат внесените от Запада храни.”

“Голяма част от руснаците все още подкрепят твърдата антизападна политика на властите, но в случая с унищожаването на храни Путин срещна негодувание. И то беше не само изключително силно, но и необичайно масово – се казва в статията. – Кремъл изчисли неправилно рейтинга си от последните години. Гръмки критики се чуват дори и от тези места, където всички са лоялни към Путин.”

“Сбогом, фъстъчено масло, здравей, маргарин… Довиждане, пармезан, здравей, сирене… Чао, френски и италиански вина, здравей, водка”, пише руската блогърка Ева Мала.

След началото на санкциите руснаците започнаха да купуват повече продукти от всякога, а много от тях просто изчезнаха от рафтовете. “Днес можете да си купите каквото си искате, но качеството на италианското сирене е просто безсмислено да се сравнява с руски продукти”, казва Мала. “Руското сирене изглежда като пластмаса и дори се топи като пластмаса по време на готвене. Изминахме интересен път: от празните щандове на магазините през гнилите зеленчуци и плодове до днешната ситуация, когато всички продукти в магазина изглеждат добре, докато не ги опитате.”

“Това не е обикновена мярка. Това е проява на варварство, предизвикателство за обществото, отказ да се погледне от етичната страна, което е най-важното”, сочи бизнес изданието “Ведомости”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *