Русия е предложила на Гърция да участва в банката на БРИКС

Русия е предложила на Гърция да стане шестият участник в банката за развитие БРИКС, съобщава БТА.

Предложението е било направено от руския заместнник-министър на финансите Сергей Сторчак в телефонен разговор с гръцкия премиер Алексис Ципрас, предаде агенция АНА-МПА.

В съобщение на гръцкото финансово министерство се казва, че по време на разговора с премиера Ципрас Сторчак е поканил Гърция да стане шестият участник в банката за развитие, в която са представени Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка.

Гръцкият министър-председател е благодарил за поканата и добавил, че той щателно ще проучи предложението и ще го обсъди с лидерите на страните от групата БРИКС на международния икономически форум в Санкт Петербург на 18-20 юни.

Припомняме, новата банка за развитие се създава с цел финансирането на крупни инфраструктурни проекти и проекти за устойчиво развитие в държавите от БРИКС и други развиващи се страни.

Споразумението за създаване на банката бе подписано от лидерите на страните от БРИКС на 15 юли миналата година при срещата им в гр. Форталеза, Бразилия.

Първоначално заявеният капитал от страните участнички е в обем от 100 млрд. долара, който трябва да бъде набран на пропорционален принцип за 7 години. Първият президент на финансовата институция ще е представител на Индия, а седалището й ще се намира в Шанхай.

Новата банка, разглеждана като алтернатива на Световната банка и Международния валутен фонд, е отворена за участие и за други страни, членки на ООН.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *